Ako razmišljate što s dugom zimom pred nama, možda je vrijeme za kulturu.

Ponudu Teatra &TD vrijedi iskoristiti jer  dio su tradicionalne siječanjske akcije. Sada su na redu izložbe, a ove četiri još stignete pogledati do kraja siječnja.

Tisja Kljaković Braić u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori

Tisja Kljaković Braić na likovnoj sceni prisutna je već dugi niz godina. Nakon dvadeset godina predanog rada skupilo se mnogo razloga da se autorica predstavi kroz presjek svog djelovanja, izborom najboljih i najkarakterističnijih djela. Na izložbi u Galeriji Klovićevi dvori predstavljeni su njezini radovi iz prve faze art brut slikarstva, njezino lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteži. Izložbu pogledajte do 9. siječnja.

zimske izložbe
Tisja Kljakovic

Sergije Glumac u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori

Sergije Glumac (1903.- 1964.) jedan je od ključnih protagonista hrvatske likovne scene u prvoj polovini 20. stoljeća koji je djelovanjem na različitim područjima značajno pridonio povijesti hrvatske grafike, grafičkog dizajna i scenografije. Kroz autorski izabrane umjetničke radove i dokumentarnu građu, ova retrospektivna izložba sagledava sve vrijednosne, kulturne i umjetničke dosege ovog velikog umjetnika. Njegov opus rasvjetljava širu sliku događanja u europskoj umjetnosti i kulturi 20. stoljeća. Oko 400 umjetnikovih radova, koji su za ovu izložbu prikupljeni iz relevantnih hrvatskih muzeja, galerija i privatnih kolekcija obuhvaća gotovo sve segmente Glumčeva predmeta interesa unutar širokog kulturološkog horizonta njegova djelovanja. Izložbu pogledajte do 16. siječnja.

Zimske izložbe
Sergije Glumac

„Eksploatacija smrti“ u zagrebačkoj Modernoj galeriji

Izložba „Eksploatacija smrti“, temu umiranja i smrti u likovnim umjetnostima pokušava sagledati uzimajući u obzir djela koja ne tematiziraju samo ljudsku smrt, već ostvarenja koja se u najširem smislu bave nestajanjem prirode čiji je čovjek samo sastavni dio. Propituje se doživljava li umjetnik i kako konačnost svih živih bića i nežive prirode sve do kraja svijeta, odnosno kataklizme te kako je proces predstavljen u likovnim djelima naših umjetnika. Za to istraživanje korištena su pretežito djela iz muzejskog fundusa koji obuhvaća radove od 19. stoljeća do danas. Na izložbi su predstavljena djela Lovre Artukovića, Ljube Babića, Vladimira Becića, Brune Bulića, Nataše Cetinić, Menci Clement Crnčića, Bele Čikoš Sesije, Vladimira Filakovca, Ive Gattina, Ivana Generalića, Stjepana Gračana, Krste i Željka Hegedušića… Izložbu pogledajte do 16. siječnja.

zimske izložbe
Kamilo Tompa

Gorki Žuvela u splitskoj Galeriji umjetnina

Posljednja izložba u 2021. godini u kojoj Galerija umjetnina obilježava svoju devedesetu obljetnicu posvećena je iznimnom opusu Gorkog Žuvele – umjetnika koji je svojim gotovo pedesetogodišnjim umjetničkim radom, predanim pedagoškim i neumornim kulturnim angažmanom trajno promijenio umjetnički i kulturni život Splita. Još od sredine 1970-ih godina, kada se iz Zagreba vraća u Split, Žuvela je postao nezaobilazna pojava, a najčešće i pokretač splitske kulturne scene, no iako je svoj umjetnički rad predstavljao redovito na samostalnim i skupnim izložbama njegov cjeloviti opus do sada nije predstavljen u Splitu. Stoga je Žuvelina retrospektiva u Galeriji umjetnina izuzetna prilika za prezentaciju ovog nadasve bogatog, kompleksnog i raznovrsnog umjetničkog opusa, ali i za nužno sagledavanje njegova opusa kao jedne od nezaobilaznih, uistinu značajnih i intrigantnih umjetničkih praksi koje su obilježile kraj 20. i prijelaz na 21. stoljeće u cjelokupnoj hrvatskoj umjetnosti. Izložbu pogledajte do 30. siječnja.

Zimske izložbe
Gorki Žuvela

Oliver Ressler u zagrebačkom MSU

„Barikadiranje ledenih ploča“ u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb prva je samostalna izložba koja obuhvaća umjetničke radove Olivera Resslera posvećene klimatskom slomu. Uređujući istoimenu publikaciju, Ressler je zapisao: „naša moć i odgovornost kao stanovnika Zemlje su društvena i kolektivna, a ne privatna i osobna“. Upravo o moći i potencijalu zajedničkih akcija za klimatsku pravdu progovara 59 izloženih radova, nastalih od 1994. do 2021. Izložba uključuje filmove, video-instalacije, fotografije, trokanalnu instalaciju sa zvukom, skulpture, transparente, crteže i jednu sliku. Izložbu pogledajte do 30. siječnja.

Zimske izložbe
Oliver Ressler