Iako je Zagreb (polu)prazan ljeti, njegov društven i kulturan život vrve događanjima. Možda je to čak i najbolja kombinacija; nema gužve, sve se stigne i pomalo, u svom ritmu doživite umjetnost.

Tako smo za danas, 3. kolovoza isplanirali posjet Galeriji AMZ, u Hatzovoj 6, gdje se otvorila izložba fotografija “Tokyo Before/After”. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza i ulaz je besplatan!

Tokyo Before/After

Ova putujuća izložba prikazuje 80 fotografija u dvije skupine. Povijesni radovi snimljeni u Tokiju od 1930-ih do 1940-ih, prikazani su u kontrastu sa suvremenim djelima nastalim nakon 2010. godine. Prije Drugog svjetskog rata, grad Tokio 1930-ih i 1940-ih godina spremao se dovršiti urbani strukturni okvir suvremene metropole. Fotografi su ekspresivno iskoristili uznapredovalu tehničku razinu svog medija kako bi u trenutku uhvatili slike živahnog, urbanog prostora, gdje tradicionalno i moderno koegzistiraju i sukobljavaju se u isto vrijeme.

Nasuprot tome, nakon 2010. godine, Tokio obuhvaća fluidno društveno stanje ere nakon Velikog potresa u istočnom Japanu i doživljava još veću transformaciju, ciljajući prema Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Uznapredovala digitalizacija fotografske metode utječe na karakteristike fotografskog izražaja, stoga su individualnost i gledište svakog umjetnika jasniji nego ikad. Uspoređujući dvije skupine fotografija iz tih različitih razdoblja, vizure Tokija u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti izrazito se pojačavaju. Organizatori izložbe nadaju se da će posjetitelji izložbe produbiti svoje razumijevanje megagrada Tokija s mnogo lica, uhvaćenog kroz fotografije japanskih umjetnika. Prije Hrvatske, izložba je putovala svijetom, pa je tako predstavljena u Kanadi, SAD-u, Meksiku, Brazilu, Rusiji, Njemačkoj i Omanu, a nakon Zagreba odlazi u Iran i Egipat.

 

plakat-izlozbe-tokyo-before-after-s-kolazem-od-fotografija

Fotografije: Arheološki muzej u Zagrebu