U sklopu Dana Hrvatskih arhitekata i dizajnera održanog 9. prosinca 2021. na 5. Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu, svoje projekte izložili su arhitektonski studiji SKROZ, ARHIV, BIRO i ONDA ARHITEKTURA

Od 8. do 16. prosinca 2021. godine, prostor beogradskog Bioskopa Balkan nezaobilazna je arhitektonska postaja u ovom dijelu Europe – gdje će se izložiti radovi preko 350 autora iz cijele regije, kao odgovor na temu „Iconic Nomad in Global Village“.

Hrvatska se predstavlja sa selekcijom radova, autora i predavača selektora izložbe „Arhitektura u Hrvatskoj – sinoptički pregled 2019-2021“, Saše Begovića, koja se sastoji od 30 izabranih projekata hrvatskih arhitekata, realiziranih u zadnje dvije godine.
Riječ je o radovima različitih tipologija i svih mjerila – od obiteljskih i višestambenih kuća, ureda, javnih zgrada i prostora, do škola, trgova i interijera, koje su odabrali selektori Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Igor Kuvač (Bosna i Hercegovina), Mihajlo Zinoski (Severna Makedonija), Florian Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanu (Rumunija) i Ana Kreč (Slovenija).

Uz glavnu izložbu, bit će prikazani i radovi u okviru Međunarodnog arhitektonskog natječaja „ArXellence 2“ koji je realizirala kompanija Alumil u suradnji s Međunarodnom unijom arhitekata (UIA), dok je u okviru Dana hrvatskih arhitekata i dizajnera 9. prosinca organizirana izložba “New Power Generation” na kojoj su svoje projekte predstavila četiri perspektivna zagrebačka arhitektonska ureda – SKROZ, ARHIV, BIRO i ONDA ARHITEKTURA.

New Power generation_Balkanski Arhitektonski Bijenale 2021.

SKROZ

Ovaj ured koji formiran 2008. godine kao logičan nastavak dugogodišnje uspješne suradnje Margite Grubiše, Marina Jelčića, Daniele Škarice i Ivane Žalac, bavi se istraživanjem i kreiranjem prostora. U svojim projektima nastoje integrirati razne discipline i znanja, budući da smatraju da je “različitost dodana vrijednost koja omogućuje novi kut gledanja i obogaćuje kreativna rješenja.”
Na Bijenalu prezentiraju dva rada – Kokošvaroš iz 2017. godine i Nove gradske stube u Pločama (2021.).

SKROZ_Kokošvaroš
Foto: Ervin Husedžinović

Kokošvaroš ili Chickenville farma je za ekološki uzgoj peradi u malom – smještena u Rakovom Potoku, naselju u blizini grada Samobora. Ideja cijelog projekta bila je stvoriti prostor u kojem su glavni korisnici zapravo perad, dok su svi ostali samo posjetitelji. Pritom je bilo potrebno zadovoljiti niz parametara koji su tako implementirani u oblikovanje prostora i objekata, što je rezultiralo konceptom manjeg “grada” namijenjenog životu peradi. 

SKROZ - nove gradske tube_Ploče
Foto: Marko Mihaljević

Nove gradske stepenice u Pločama predstavljaju malu intervenciju u javnom prostoru gradskog tkiva velike frekvencije korištenja, te su već dobro prihvaćene od strane lokalnog stanovništva. Tlocrtno gledano, postavljene su u vlastiti ortogonalni sistem prilagođen terenu, a izrađene su od prefabriciranog betona, čelika i bijelog cementa. 

ARHIV

U jednom od recentnih tiskanih izdanja Grazie, s glavnom temom gotovo istovjetnog naziva – “New Generation”, pisali smo upravo o arhitektonskom uredu Arhiv – u okviru intervjua s njegovim mladim osnivačem, Perom Vukovićem.
U okviru Bijenala prezentirani su njihovi sljedeći radovi – Središte Trešnjevke, Zagreb (2020.) te Izložba u galeriji Bernardo Bernardi u Zagrebu (2019.).

Studio Arhiv_Trešnjevka

Središte Trešnjevke natječajni je rad čija se ideja oslanjala na dugoročni plan za razvoj i poboljšanje multimodalne mobilnosti u Zagrebu, uključujući obnovu i ekspanziju biciklističkih staza u ovom dijelu grada. A korištenjem rooftopa tržnice, koja je osmišljena kao niz malih paviljona za prodavače, kreiraju se nove prilike za interakciju u javnom prostoru. 

Studio Arhiv_Bernardi izložba

Izložbeni program zagrebačke galerije Bernardi, smještene u zgradi Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, u 2019. godini završio je arhitektonskom pričom ureda ARHIV. Pritom su korištene zavjese s printom njihovih projekata, koje su nakon izložbe preselili u svoj ured kao praktičan i orginalan display vlastitog portfolia.

BIRO

Ovaj mladi ured osnovan je 2016. godine, a iza sebe već ima znatan broj distinktivnih projekata u domeni arhitekture, interijera, scenografije, dizajna namještaja i urbanizma.
Biro “trojac”, Saša Košuta, Mario Kralj i Dora Lončarić, na izložbi “New Power Generation” predstavio je svoj natječajni rad za “ZICER – Znanstveno Istraživački Centar Elektrotehnike i Računarstva, Osijek (2021.) za kojeg su dobili prvu nagradu te projekt interijera za Garderoba Concept Store u Zagrebu (2017.).

Biro_Zicer

Osječki istraživački centar “ZICER” razložen je u tri razdvojena volumena “naseljena” istraživačkim grupama koje komuniciraju preko višeetažnih zajedničkih prostora zgrade objedinjenih u staklenicima. Zajednički prostori povezani su otvorenim stubištima i galerijama, prošireni tribinama i vanjskim vrtovima, dok je parcela isprepletena arheološkim nalazima koji uvjetuju djelomično izdizanje zgrade na sjeverozapadnoj strani i prezentiranje povijesnih tragova.

Biro_Garderoba concept store_interijer
Foto: Jure Živković

Garderoba Concept Store zamišljena je kao predimenzionirana garderoba pastelnih tonova s usklađenim monokromatskim namještajem, sukladno filozofiji slow-shoppinga ili ležernog doživljaja kupovine. Tri garderobe pretvorene su u prostorne atrakcije s povećanim površinama i namještajem – pri čemu je za svaku dizajniran poseban namještaj koji prati jednu od tri tematske boje.  

ONDA ARHITEKTURA

Onda arhitektura, od osnutka ureda 2017. godine, izgradila je zavidan portfolio radova.
Na izložbi u okviru Balkanskog Arhitektonskog Bijenala 2021. publici su predstavili dva natječajna rada za koja je autorski tim – Nika Dželalija, Iva Martinis, Krešimir Renić – osvojio prvu nagradu:
Institut Ruđer Bošković (2017.) i Dječji vrtić Podbrežje u Zagrebu (2018.). 

Onda arhitektura_Institut Ruđer Bošković

Nova zgrada unutar IRB kompleksa koncipirana je kao fleksibilni sklop različitih istraživačkih jedinica koje se sastaju u zajedničkom prostoru, ulaznom atriumu. Dualni karakter fasada dodatno naglašava ritmičku igru između otvorenog prostora i zgrada paviljona te striktno kontroliranog programa koji postaje manje rigidan zahvaljujući promišljenom izgledu eksterijera kompleksa.

Onda arhitektura_Dječji vrtić Podbrežje

Vizualnim i spacijalnim konekcijama, u projektu Dječji vrtić Podbrežje arhitekti stavljaju fokus na društveni dio kojeg dijele ujedno djeca i odrasli, dok dječje sobe formiraju zaštićene vrtove i otvorene terase. 

BAB 2021. program +

Uz izložbe, na ovogodišnjem Bijenalu održana je međunarodna znanstvena konferencija „Global Village: Shelter for Resilient Living“, dok 11. prosinca slijedi stručna konferencija „Suvremeni stan u Beogradu“, Panel diskusija “Brutalizam na Balkanu” te projekcija filmova “Betonski spavači” koji pokušavaju odgovoriti na pitanje – možemo li ponovno naučiti kako iskoristiti potencijale arhitekture velikih ambicija?
Radi se o dvije epizode iz ovog odličnog dokumentarnog serijala u produkciji Hulahupa – “Socijalizam susreće kapitalizam” i “Split između plana i kaosa” koje svakako preporučujemo, a možete ih pogledati i na Youtube servisu.

Za detaljnije informacije o predstojećim aktivnostima, pratite web ili Facebook stranicu manifestacije BAB 2021.

 

Foto:
BAB 2021 promo / Skroz / Biro / Arhiv / Onda Arhitektura
Naslovna fotografija – Skroz