Umjetnica Mila Panić nastupom “Samo između nas” 28. siječnja u 19 sati prvi se put predstavlja domaćoj publici kao stand-up komičarka. Njezin nastup dio je izložbe kustosice Antonele Solenički “Na vrhu jezika” koja je trenutno otvorena za javnost u Galeriji Nova u Zagrebu.

Kombinacija na koju vjerovatno nitko nije navikao, niti očekivao, a koja se može pokazati kao kajo dobro propitivanje jezika kroz umjetničke prakse.

Izložba “Na vrhu jezika” i stand-up “Samo između nas” u Galeriji Nova

Otvoreni forum je nova praksa Mile Panić započeta 2022. godine i proizašla iz njezinog bavljenja stand-upom, putem kojeg je postala zainteresirana za primjenu takve strategije na format javnih umjetničkih razgovora. U ovom slučaju, bez dodatnog posrednika, umjetnica i publika zajedno formiraju mišljenje. Predlaganjem određenih tema i iskazivanjem mišljenja umjetnice publika je pozvana komentirati i dati svoju perspektivu te se time potencijalno otvara prostor dijaloga, istovremeno dozvoljavajući objema stranama da se koriste strategijom “punch upa”.

Mila Panić “punch-up” objašnjava kao “zbijanje šala na račun nekoga tko ima viši nivo moći u smislu statusa ili privilegija. Na primjer, rasističke šale su “punch down” jer su sve na štetu skupina s manjom društvenom moći. Ako ih pak preokrenete i umjesto toga učinite dominantnu skupinu metom, “punch up” može biti jako zabavan.” Nastup Mile Panić realizira se u sklopu izložbe “Na vrhu jezika” koja okuplja umjetnike i umjetnice iz regije: Žarka Aleksića, Nežu Knez, Milu Panić i Petra Vranjkovića koji se temom jezika bave iz različitih perspektiva. Izložba želi potaknuti razgovor o pitanjima utjecaja jezika na odnose moći, pitanja uključenosti i isključenosti. Kustosica izložbe je Antonela Solenički u sklopu programa NOVAci osmišljenog da bi se mladim kustosima/cama na početku karijere pružila potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih samostalnih kustoskih projekata. NOVAci nastaju putem javnog poziva i ovom se izložbom program provodi po drugi put.

Izložba “Na vrhu jezika” otvorena je do 28. siječnja 2023. godine i može se pogledati u radno vrijeme Galerije Nova: utorak-petak 12-20h, subotom 11-14h.

Fotografije: Galerija Nova, Unsplash