Izložba “Na vrhu jezika” se bavi istraživanjem fenomena jezika kao sredstva koje služi ne samo za komunikaciju i izražavanje, već je ujedno medij moći koji nam omogućuje ili onemogućuje pristup određenim društvenim sferama.

Na vrhu jezika

Fokus izložbe je na osobnim pričama umjetnica i umjetnika iz regije koji se bave prije svega dinamikom razumijevanja i nerazumijevanja koja nastaje migracijom i poznavanjem, odnosno učenjem različitih (razina) jezika te pitanjem ograničenosti svijesti koja je rezultat ograničenosti jezikom kojim govorimo. Umjetnice i umjetnici temi pristupaju na različite načine, otkrivajući njezinu kompleksnost i slojevitost pa se tako njihovi radovi bave specifičnim aspektima jezičnog pitanja: od same artikulacije glasova, utjecaja jezika na našu percepciju, veze jezika i migracija, pa sve do fenomena izumiranja jezika.

Neža Knez, Faces of Voice, 8-kanalna zvučna instalacija, 2022.

Cilj je izložbe osvijestiti povezanost društvenih i jezičnih struktura, njihovo međudjelovanje, te tako proizvesti polazišnu točku za bolje međusobno razumijevanje i kulturu dijaloga. Izložba se za javnost otvara 13. prosinca i može se pogledati do 28. siječnja 2023.

Žarko Aleksić, Granice jezika, instalacija, 2022.
Petar Vranjković, My language is my awakening, 2022.

Fotografije: Galerija Nova