Od četvrtka, 4. veljače, u Galeriji Kranjčar moguće je pogledati multimedijalnu skupnu izložbu “Umjetnički život biljaka”. Riječ je o posljednjoj izložbi u izložbenom kvartetu – prethodne tri nosile su ime “Natura vita”, “U ljetnom kodu” i “Intima” – što ga je Galerija Kranjčar u kustoskoj koncepciji Vanje Babića postavila u ovom pandemijskom i potresnom (ne)vremenu.

Izložbe su bile tematski koncipirane, postavljajući radove zastupljenih autora odnosno autorica u aktivne formalno-sadržajne dijaloge. Na sve četiri izložbe svoje radove izložilo je ukupno 35 umjetnika i umjetnica svih generacija, od istinskih doajena i doajenki hrvatske suvremene umjetnosti, preko predstavnika srednje generacije, pa sve do onih najmlađih.

“Izložba “Umjetnički život biljaka” na uzorku od sedmero autora i autorica pokazuje na koje sve načine suvremeni umjetnici i umjetnice pri realizaciji svojih ideja mogu koristiti motive i sadržaje povezane s biljnim svijetom. Zastupljeni autori i autorice na ovoj izložbi su Dalibor Martinis, Željko Kipke, Damir Babić, Igor Eškinja, Ana Belošević, Igor Juran i Ela Štefanac, a njihovi radovi biljni svijet koriste na doista raznorodne načine; kao nositelja naracije, kao aktivna čimbenika inscenacije, kao generatora konceptualno osmišljene aproprijacije, kao motiv transponiran u neorgansku tvar, kao živi organizam što sudjeluje u realizaciji  umjetničke akcije/intervencije te kao nepatvoreni materijal posredstvom kojega se vizualizira umjetnička projekcija”, proučili su organizatori ovom prilikom.

Izložbu je moguće pogledati u četvrtak 4. veljače od 18 do 21h te radnim danima od 16 do 20h sve do 3. ožujka 2021.

Foto:  Juraj Vuglač