Izbor za Miss Francuske je na udaru kritika zbog tvrdnji da su njihovi kriteriji za odabir natjecateljica diskriminirajući i da krše francuske zakone

Feministička organizacija Osez le Féminisme (u prijevodu: Usudi se biti feministkinja) objavila je da je u ponedjeljak udružila snage s tri neuspješne podnositeljice zahtjeva kako bi pokrenula sudski postupak protiv Endemol Production, tvrtke koja vodi 101-godišnji izbor za Miss Francuske.

Prema priopćenju za javnost koje je organizacija objavila u utorak, natjecateljice izbora za Miss trebale bi se smatrati radnicama prema francuskom zakonu o zapošljavanju jer obavljaju posao kao sudionice događanja i stoga imaju pravo na zaštitu od predrasuda. A predrasuda od koje nemaju zaštitu je odabir na temelju izgleda. S obzirom na to da ovaj tip natjecanja uvelike, ako ne i isključivo, gleda izgled natjecateljica, izbor za Miss se trenutačno nalazi u pat poziciji, a situacija ponovno stavlja u fokus brojne upitnike nad glavom koji se mogu svesti na zajednički nazivnik: Zašto ovo uopće postoji?

Prema londonskom The Timesu, pobjednici natjecanja isplaćuje se plaća i smješta se u stan u Parizu, ali većina drugih natjecateljica “prima samo troškove, putovanja i darove”.

Glasnogovornica Osez Le Féminisme izjavila je: “Godinama smo glasno protestirali protiv ovog zaostalog i seksističkog natjecanja. Izbori ljepote degradiraju imidž i mjesto žena u društvu, objektivizirajući kandidatkinje da udovolje muškoj fantaziji.” Kako je još objasnila:

“Svojom tužbom imamo dva cilja: u javnoj raspravi iznijeti na vidjelo seksizam ove industrije, ali i boriti se protiv izrabljivanja žena koje je svojstveno ovom poslu.”

U priopćenju te organizacije, optužuju organizatore ovog natjecanja da sustavno iskorištava žene “koje vježbaju i nastupaju svake godine” za “seksističku, diskriminirajuću i unosnu predstavu koja donosi milijune eura prihoda: sve u potpunom kršenju zakona o radu”.

Službeni Instagram profil ove feminističke organizacije traži da se za početak prizna “radni odnos” između tvrtke i kraljica ljepote i da se preispita činjenica da ne potpisuju ugovore o radu, a moraju poštivati iznimno diskriminirajuće kriterije. Kako stoji u njihovim zahtjevima, natjecateljice moraju biti visoke “minimalno 170 cm bez potpetica”, ne smiju imati vidljive tetovaže, niti plastičnu operaciju, moraju biti neudane i ne smiju imati djecu.

Kako francuski zakon o radu navodi da je poslodavcima zabranjeno diskriminirati radnike na temelju “morala, dobi, obiteljskog statusa ili fizičkog izgleda”, čini se da se ovom “bjuti pedžentu” ne piše dobro, a tek će se vidjeti hoće li rasplet ove situacije pogurati i još neke države da preispitaju izbore za kraljice ljepote.

Iako su pod povećalom već desetljećima jer su usmjereni na stavljanje idealiziranih verzija ženstvenosti na pijedestal i dodjelu “kraljevske” titule i krune pobjednici, izbori se uvijek pravdaju da se “ljepota” koristi i za predstavljanje gorućih problema diljem svijeta. Ali, realno, kad je posljednji put bio viralan odgovor neke natjecateljice? Samo onda kada je bilo nešto notorno glupo ili ako je natjecateljica pala na putu do dobivanja papirića s pitanjem. Ne znamo stvarno tko se više zavarava o čemu je na tim izborima riječ, a još manje tko se na njih prijavljuje – uz sve uvjete koji isplivavaju na vidjelo te toliko drugih mogućnosti za uspjehom.

Foto: Paras Griffin/Getty Images Entertainment via Getty Images