Dokumentarni film o ansamblu Lado pod nazivom “70”, svoju nacionalnu premijeru imat će na Svjetski dan plesa 29. travnja na Trećem programu Hrvatske televizije s početkom u 18.55 sati. Zabilježite u kalendare i uživajte!

U filmu je dokumentiran naporan rad na kojemu se temelji uspješnost, dugovječnost i ugled ansambla Lado, ali i ono nevidljivo i neopipljivo, a jednako važno – duh jednog kolektiva i zajednička strast prema poslu kojim se bave njegovi izvođači. Život kolektiva prati se kroz tri usporedne priče usredotočene na izvođače u procesu pripreme koncerata – prvaka Dubravka Radića, solisticu Petru Matutinović i glazbenika solista Mladena Kosovca. Četvrta priča prikazuje pripremu i odlazak Ansambla na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta susreće umjetničko, tehničko i upravljačko osoblje.

Film je sniman tijekom 2019. godine tijekom koje je Lado obilježavao sedam desetljeća svog neprekidnog umjetničkog djelovanja i kao naziv filma upravo je odabran broj 70. Snimanje filma odvijalo se pod palicom nagrađivanog Nebojše Slijepčevića, redatelja, producenta i scenarista koji iza sebe ima već nekoliko takozvanih “backstage” filmova.

Izradu 50-minutnog filma, koji je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, pokrenuo je donedavni ravnatelj Ansambla Krešimir Dabo, a realizirala ga je aktualna ravnateljica Ileana Jurin Bakotić koja je ovom prilikom izjavila: Dokumentarni film o ansamblu Lado bio je jedan od mnogih projekata koje smo realizirali prošle godine, a sve u cilju obilježavanja 70. obljetnice umjetničkog djelovanja Ansambla. Želja je bila prikazati posebnost, ljepotu i kreativnost djelovanja ove jedinstvene ustanove u kulturi, kao i život i rad folklornih umjetnika – plesača pjevača i glazbenika koji su kroz ansambl neraskidivo povezani.

“70” je nastao u umjetničkoj organizaciji Paradoks, izvršna producentica je Tina Tišljar, direktor fotografije Miran Krčadinac, snimatelj zvuka Dino Ljuban, montažerka je Iva Kraljević, montažer glazbe Luka Gamulin, za montažu i miks zvuka bio je zadužen Tihomir Vrbanec, snimatelji koncerata su Iva Kraljević i Bojan Mrđenović, gimbalom je snimao Avik Shanich, za rasvjetu se pobrinuo VUX.

Repriza dokumentarnog filma moći će se pogledati u nedjelju 3. svibnja u 10.10 sati, također na Trećem programu HTV-a.

 

INTERVJU POVODOM VELIKE OBLJETNICE ANSAMBLA LADO KOJI JE OBJAVLJEN JE U TISKANOM IZDANJU ČASOPISA GRAZIA NO. 247 PROČITAJTE OVDJE.