Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem Motovun film festivalu, gostovanja na Dokufestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i nagrade publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji –dugometražni biografski dokumentarac “Tusta”, redatelja Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, kreće na turneju po nezavisnim i art-kinima diljem Hrvatske i regije

Zagrebačka premijera održat će se 30. rujna u Kinu Studentskog Centrau 19,30 sati. Na njoj će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma. Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti –frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev, inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom,u svoju trilogiju ubraja joši filmove Una storia Polesana–o pulskoj sirotinji, te Godine hrđe –o radnicima brodogradilišta Uljanik. Oba su filma također snimljena u Factumovoj produkciji.

Ne radi se o klasičnom glazbenom dokumentarcujer KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. U filmu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i uljanikovci. Tusta je, naime,dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik. Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Premijeru u Zagrebu vodit će Paola Orlić, producentica kulturnih manifestacija ,a ulaznice će se online moći kupiti na Entrio internetskoj stranici te na blagajni Teatra &TD, svaki dan od 11 –13 sati i od 18 –19,30 sati. Film će, nakon premijere, od 1. do 6. listopada biti dio redovnog repertoara Kina SC također s početkom u 19,30 sati. Za sve obožavatelje KUD Idijota na premijeri će biti dostupno i redizajnirano dvostruko LP i CD izdanje legendarnog albuma Gratis Hits Live iz 1999. godine koji se snimao u pulskom rock-klubu Uljanik i koji je nedavno objavila diskografska kuća Dancing Bear. ž

Nakon Zagreba, film u listopadu putuje u Osijek i Split. Riječka publika imat će ga priliku premijerno pogledati 21. studenog, a hrvatska turneja završava u Tustinom gradu –Puli. Ondje će se film prikazati 14. prosinca kao dio programa manifestacije 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Redovna kino distribucija odvijat će se do kraja godine u nezavisnim hrvatskim kinima usporedno s filmskim premijerama. U planu su i premijere u kinima diljem regije.

Ako želite prisustvovati premijeri 30. rujna, posjetite naš Facebook profil i zaigrajte nagradnu igru. U suradnji s Dancing Bear, osim 1×2 ulaznice za film,  dijelimo  1x Tusta majicu i  1x reizdanje CD-a “Gratis Hits Live”  koji je nedavno objavila diskografska kuća Dancing Bear!

 

 

Sve informacije o prikazivanju filma Tusta mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici filma.