Postoje mjesta na kojima svaki dan možete osjetiti različite emocije, zahvaljujući vitalnosti prirode. Ok, i čovjeka jer prekrasno je što i on može podržati ako čuva i oplemenjuje tradiciju. Osim iznad Splita, pronašli smo jednu divnu farmu u Italiji.

Takvo jedno mjesto nalazi se na jugu Italije, u regiji Apulija odnosno talijanski Puglia i izgleda čarobno. U talijanskoj regiji o kojoj se očito dovoljno ne govori i zato još uvijek ostaje gotovo neotkriven dragulj s juga, nalazi se Misseria Montenapoleone. Masseria stoji na stjenovitom naselju u očaravajućoj ravnici stoljetnih maslinika u području Fasano. Od 16. stoljeća more ga gleda, šapuće zvukove podmorja i jodnih mirisa.

Masseria je tradicionalna seoska kuća koja se nalazi u regiji Puglia, Italija. Obično uključuje veliku utvrđenu zgradu ili kompleks zgrada koje su služile kao farma, često izgrađene oko središnjeg dvorišta. Te su građevine korištene u poljoprivredne svrhe i bile su sastavni dio gospodarstva i kulture južne talijanske regije. Danas su mnoge od ovih povijesnih građevina obnovljene i pretvorene u prekrasan smještaj, nudeći uvid u tradicionalni ruralni život Italije.

Obitelj Monteneve je u prvom desetljeću novog milenija započela projekt oporavka nakon 40 godina napuštenosti.

Flamansko podrijetlo i mnoge godine provedene na jugu Francuske pridonijele su oblikovanju ukusa Giuliana Montenevea, kreativne i operativne duše Masserije Montenapoleone. Sin oca iz Apulije i majke Belgijanke, neumorni putnik Giuliano vraća se živjeti u Pugliju sa željom da stvori mjesto gdje će doći u dodir s najautentičnijim dijelom svojih korijena. Mješavina različitih kultura očituje se izborom interpretacije tradicije s posve originalnim dodirom. Boje i jezici odabrani za uređenje seoske kuće izražavaju želju za kombiniranjem dijelova iz prošlosti s inovativnim postupkom.

Svaka akcija oporavka slijedi eko-održivi razvoj. Istražujući skrivene vrtove koji okružuju farmu, pronaći ćete stalne instalacije suvremene umjetnosti izrađene starim alatima iz seljačkog života. Željezni i drveni predmeti puni povijesti imali su priliku za novo postojanje, svjedočeći moćnom duhu prošlosti koji još živi.

Obitelj Monteneve odlučila je očuvati prirodu prave farme. Seljačka privlačnost prošivena je jednostavnom elegancijom, s namještajem iz prošlosti restauriranim bez ikakvih vještina. Tehnike i materijali korišteni za obnavljanje ukrasnih elemenata izražavaju ljubav prema tradiciji u kombinaciji sa željom za inovacijom s jedinstvenošću. Hodajući po drevnim podovima, imate dojam da se krećete po ukrašenim letećim tepisima, to je putovanje kroz stare pronađene predmete.

Okruženje Masserije Montenapoleone aktivno je isprepleteno iskustvima i emocijama.

Osim što se na farmi može prespavati, dobrodošli si eventi i doživljaji svih vrsta, Sve sobe su različite, a zajednička im je strast za održivim dizajnom. Svaka soba je drugačije iskustvo u bojama i geometrijama. Prošlost odjekuje među starim predmetima i komadima namještaja koji žive novi život. Paleta pastelnih nijansi skladno je usklađena s izborom da slijedi retro filozofiju šarma. Svi kreveti od kovanog željeza originalni su s početka dvadesetog stoljeća, interijer i eksterijer stilski nosi izniman pečat, gotovo da ćete poželjeti ostati na ovoj farmi zauvijek.

Foto: www.masseriamontenapoleone.it