Studenti koji su polagali tečaj sreće na Sveučilištu Bristol pokazali su se – optimističnijima

Biti u svakodnevnom stanju optimizma i sreće može biti izazov, pogotovo u ona najteža vremena. No podaci sa Sveučilištu u Bristolu sugeriraju da je zapravo odvajanje vremena za proučavanje sreće dobar način za njezino postizanje.

Kako piše Guardian, utvrđeno je da su studenti prve godine koji su završili tečaj “Znanost o sreći” – prvi takve vrste u Velikoj Britaniji – optimističniji od kolega koji ga nisu pohađali.

Tromjesečni tečaj ima dva smjera – jedan akademski i jedan praktični. Studentima se predaje o psihologiji i neuroznanosti sreće. Također moraju izvršavati praktične zadatke kao što su ljubazno postupanje, čavrljanje s neznancem, odvajanje vremena za uživanje u iskustvu, vježbanje, dobro spavanje, čak i pisanje zahvalnice. Nema ispita, ali studenti koji završe tečaj dobivaju lijepo povećanje od 20 ECTS bodova – šestinu onoga što im je potrebno da polože prvu godinu. No, što je još važnije, mnogi od 1.000 učenika koji su do sada pohađali tečaj rekli su da se osjećaju sretnije. Profesor Bruce Hood, koji vodi tečaj, izjavio je da je znao da će studenti uživati u predavanjima jer je koncept fascinantan, ali “uistinu sam bio zapanjen otkrićem pozitivnog utjecaja na njihovo mentalno blagostanje.” Tečaj je pokrenut kao odgovor na zabrinjavajući porast problema mentalnog zdravlja učenika širom Velike Britanije, a čini se da pali, i da bi mogao biti primjer drugima u budućnosti.