Suhe i ispucale usne problem su s kojim se mnogi susreću tijekom cijele godine, a pogotovo zimi. Grijanje u zatvorenim prostorima, konstantna promjena temperature te hladan zrak zasigurno ne pomažu u održavanju njegovanog izgleda usana. Evo nekoliko prijedloga za rješenje ovog problema!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina Park 박니나 (@ninapark)

Brojni razlozi za oštećenje usana

Suho i hladno zimsko vrijeme može oštetiti osjetljivu kožu poput one na usnama. Usne se sada pojačano suše i perutaju najčešće zbog gubitka vlage. Nju za početak možete probati nadomjestiti dovoljnim unosom vode u organizam. Znate onu, osam čaša vode na dan? Probajte. Tu su, zatim, i ovlaživači zraka koji pomažu održati razinu vlage u zatvorenim prostorima čak i u zimskim mjesecima.

Nadalje, važan faktor u izgledu i zdravlju usana može biti i – prehrana. Konstantna suhoća usana može označavati nedostatak vitamina B i C, željeza, cinka ili folne kiseline pa svakako posvetite veću pozornost i odabiru namirnica koje će pospješiti vaše zdravlje te utažiti potrebe organizma. Oštećene usne mogu biti i rezultat alergija na određenu hranu, ali i kozmetičke proizvode koji sadrže agresivne sastojke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JELENA 🌙 (@jelena.nyc)

Ako intenzivno i ciljano koristite balzam za usne, a svejedno stalno imate ispucale usne, provjerite sastav proizvoda koji može biti pun agresivnih sastojaka ili onih koji potencijalno mogu izazvati alergiju. Ako već imate suhe i oštećene usne, izbjegavajte sve što sadrži eukaliptus, citruse, mentol, cimet ili parfeme i različite „okuse“.

Bogate formulacije su must

Kako biste svojim usnama vratili zdravi izgled, investirajte u hranjivi balzam za usne s njegujućim, obnavljajućim i zaštitnim sastojcima. Najbolji prijatelji usana zimi su pilinzi, balzami, maske i ulja, a posebno se preporučaju bogatije formulacije proizvoda. To su primjerice vazelin, ceramidi ili maslaci koji jače njeguju i obnavljaju ispucalu kožu. Takve proizvode dobro je koristiti i nakon nježnog pilinga za usne kojega ipak ne treba raditi prečesto i pregrubo. Također, posebnu pozornost usnama treba dati prije spavanja ili prije dužeg boravka na vjetru i hladnoći, ali i na suncu. Da, to vrijedi i za zimu, kada je jednako važno imati SPF.

Kod njege za usne stavite naglasak na proizvode koji će zadržati vlagu i njegovati ih kvalitetnim sastojcima, a ne zaboravite da je važna i redovita aplikacija. Izabrali smo nekoliko proizvoda koji bi vam ove zime svojim formulacijama mogli pomoći u borbi protiv suhih i ispucalih usana.

Biologique Recherche Biokiss Balzam za regeneraciju usana, 39 eura
usne
L’Occitane ultra bogati balzam za usne, 68,30 kn
Eucerin Aquaphor, 49 kn
Eucerin Aquaphor Repair Lip Balzam, 49 kn
Augustinus Bader balzam za usne, 38 eura

 

Douglas Lip Scrub, 75 kn
Douglas Lip Scrub, 75 kn
usne
Kiehl’s lip balm, 77 kn

 

usne
Uriage Bariederm-CICA balzam za usne, 86 kn, Opposite.hr

 

Dior CD Addict Backstage Lip Scrub, 299 kn

Dior CD Addict Backstage Lip Scrub, 299 kn

 

usne

Clinique Moisture Surge lip, 209 kn, Douglas.hr

Foto: @nikkideroest /Instagram/ Douglas.hr/Opposite.hr/Kiehl’s/Boolab/L’Occitane