Mnogo se priča o njezi lica, pravilnom čišćenju, pilingu, hidrataciji i zaštiti od sunca. Međutim, da bi koža bila zaista blistava i živa, moramo voditi računa i o unutrašnjoj njezi – prehrani, odnosno o adekvatnoj opskrbi našeg tijela hranljivim materijama i vitaminima. U nastavku vam otkrivamo namirnice koje dijetetičari preporučuju kao sredstvo za uljepšavanje kože!

Krastavac

Jedan od temelja blistave kože je pravilna hidratacija zbog čega je važno jesti hranu s visokim postotkom vode. Krastavac je savršena opcija jer se sastoji od 95% vode. Ako ne pijete dovoljno vode, može biti posebno dobra ideja grickati osvježavajući zmijski krastavac tijekom dana.

Avokado

Avokado je sastojak mnogih proizvoda za njegu kože i kose, a to nije slučajno. Ovo egzotično, popularno voće je prilično masno, a njegov visok sadržaj zdravih masnoća može pomoći u jačanju prirodnog zaštitnog sloja kože. Pored masti, sadrži i dosta vitamina A i C, koji potiču čvrstoću tkiva. U maloj studiji uzorka otkriveno je da svakodnevna konzumacija avokada povećava elastičnost kože i pomaže u očuvanju mladenačkog izgleda kože lica.

Losos

O kojem god aspektu zdravlja govorili, losos se nalazi na gotovo svakoj listi. Ovu ribu je posebno vrijedno jesti zbog visokog sadržaja omega-3 jer ova korisna masna kiselina doprinosi ne samo našem zdravlju, već i našoj ljepoti! Ako želimo postići sličan učinak zatezanja kože i poboljšati sjaj kože, orasi ili chia sjemenke također mogu biti dobra alternativa.

Bujon od kostiju

Već su i naše bake znale da zlatna juha od kostiju zaista čini kožu sjajnom, a to možemo zahvaliti aminokiselinama i kolagenu koji se oslobađaju iz kostiju, kao i visokom sadržaju proteina u juhi. Adekvatan unos proteina je neophodan za pravilno obnavljanje naše kože, a kolagen može utjecati na ublažavanje znakova starenja kože kada se primjenjuje iznutra. Rezultat će biti svijetla, zategnuta, mladenačka koža.

Jagode

Ovo slatko, crveno voće podržava ljepotu naše kože svojim visokim sadržajem antioksidansa. Također, ovo vrijedi ne samo za jagode, već i za druge bobice, kao što su primjerice borovnice. Prema nekim istraživanjima, konzumiranje jagoda pomaže u smanjenju upala u našem tijelu i može smanjiti oštećenja UV zračenja na koži – zaista je samo plus što su jagode uz sve i nevjerojatno ukusne!

 

Foto: Pexels, Profmedia