U rubrici Modni/crush ugošćujemo pojedince s domaće scene koji nas svojim stilom iznova inspiriraju. Irina Florschutz, naša današnja gošća, osim po istreniranom oku za modu, može se pohvaliti i sjajnom fotografskom karijerom tako da smo se poduže nećkali u kojem smjeru posložiti pitanja. Kao što ćete primijetiti – odlučili se nismo, već ćete saznati malo o njezinom fotografskom izričaju ali i modnoj inspiraciji

Kaže se da fotografije govore više od 1000 riječi, a njihove fotografije odišu emocijama i ljubavlju. Irina Florschutz i njen partner Matej već sedam godina uživaju fotografirajući vjenčanja. Potvrdu njihove kvalitete daju i brojne nagrade koje je ovaj par dobio. Šlag na tortu je i priznanje koje su dobili 2017. godine, kada ih je Rangefinder uvrstio među 30 zvijezda u usponu u fotografiranju vjenčanja. 

Irinu smo, između ostalog zapazili i zbog besprijekornog modnog izričaja. Sve ovo bilo je dovoljno da pozovemo Irinu da s nama podijeli svoje omiljene fotografske trenutke, ali i otkrije tko ju nadahnjuje iz modnog svijeta.  

Tko je ukratko Irina?  

I ja se često pitam. Voljela bih da netko drugi na ovo odgovori, ali evo ukratko, Irina je fotografkinja iz Osijeka koja trenutno balansira dinamičan posao i konstanta putovanja s odgojem trogodišnje kćeri oko koje se vrti naš svijet. Ono što me pokreće su uvijek male jednostavne stvari i ljudi koje volim, ali i zdrava doza lijepih materijalnih stvari kojima se volim okružiti.  

Kako te i kada zainteresirala fotografija?  

Mislim da počeci sežu od onog prvog dial-up zvuka. Sati i sati scrollanja po internetima, nikada mi ne bi dosadilo. Proučavala sam fotografije i spremala ih u stotine foldera. I uvijek sam imala nekakav fotoaparat s kojim sam se igrala. Ali iskreno, nikada to nije bilo svjesno i s namjerom da bih se time mogla ozbiljno baviti. Tako da je fotografija oduvijek tu negdje, samo sam nešto kasnije, za vrijeme fakulteta (koji nije imao veze s fotografijom) osvijestila da je to zapravo ono što želim raditi.  

Fotografije vjenčanja tvoj su prepoznatljivi pečat, a osim fotografija u boji često na tvom poslovnom profilu možemo vidjeti i crno bijele fotografije. Koji tip fotografija preferiraš i što voliš kod jednog, a što kod drugog?  

Tako je. Iza mene i Mateja je 7. godina fotografiranja vjenčanja. Dogodila se luda slučajnost da smo Matej i ja nakon nekoliko mjeseci veze shvatili da oboje volimo fotografiju. Onda je došla era naših malih projekata, prva objavljena fotografija u Photo Vogueu pa angažman na Cro-a-Porteru itd. A onda su me oni sati scrollanja slučajno doveli do jedne crno bijele fotografije. Bila je pomalo mračna, dokumentarna, drugačija. To je bila prva fotografija vjenčanja zbog koje sam rekla: to je to što želim raditi. Tako da crno bijele fotografije apsolutno imaju posebno mjesto i “to nešto”. Naravno, volim i fotografiju u boji, osobito analognu i modnu. Ali emocije uvijek najviše progovaraju iz crno-bijelih fotografija i zato će mi uvijek biti broj jedan.

 

Po čemu odlična fotografija odskače od prosječne fotografije i što uopće smatraš kvalitetnom fotografijom koja je u stanju i tebi samoj upasti u oko?  

Autentičan trenutak je ono što mi uvijek upadne u oko. Ta jedna sekunda u kojoj se sve posložilo. Tako da je za mene “prosječna” fotografija suprotnost toga, fotografija kojoj nedostaje karaktera. Odlična fotografija me mora natjerati da zastanem i pitam se kako je napravljena.
 

Kako društvene mreže danas utječu na umijeće fotografije?  

Ako već imaš tu crtu u sebi, onda mislim da društvene mreže mogu biti ogromna inspiracija i izvor informacija. I prostor gdje treniraš oko, jer sve ti je na dlanu u par klikova. Ali nisam sigurna mogu li one i izgraditi umijeće fotografiranja. 

Imaš li svoj omiljeni rad? Ako da, koji i zašto?  

Ja sam češće u fazi da želim obrisati svoj kompletan rad i krenuti iz početka hahaha. Ali sam s vremenom naučila cijeniti ono što trenutno radim i stvaram pa ću izdvojiti fotografiju koju smo baš nedavno napravili na vjenčanju u Veroni. Dogodio se baš taj trenutak o kojem sam gore pisala. Emocije i autentičan, ali gotovo filmski trenutak u Villi Rizzardi s jednim posebnim parom kojeg smo imali zadovoljstvo fotografirati.  

Osim po odličnom fotografskom oku, tvoj modni izričaj mogla bi biti inspiracija za mnoge ljubiteljice mode. Kako bi opisala svoj stil?   

Uvijek kažem da je stil način na koji nešto nosiš, više nego što nosiš. Stav, maniri, pokret, autentičnost… Ali ako bih morala opisati u par riječi, onda mislim da ne mogu pobjeći od riječi minimalizam hhehe. No, rekla bih i bezvremenska klasika i igranje proporcijama, siluetama, feminine i masculine komadima. 

Najdraži odjevni komad u ormaru?    

Odijelo.  

Bez kojeg komada ne bi mogla zamisliti svoj look?    

Crni oversized blazer, bez razmišljanja. 

Estetika kojeg dizajnera ti je najprivlačnija?    

The Row. Sve vezano uz estetiku ovog brenda me fascinira. Počevši od fotografija koje su mi ogromna inspiracija. Volim jako i Jil Sander, old Céline, Prada. 

Koji trend ti se nikako ne sviđa?     

Hmmm. Trebamo li patike na petu?  


Kojim se pravilima vodiš pri kombiniranju komada, imaš li savjet kako uvijek složiti super outfit?    

Jedino pravilo je da se osjećam dobro u onome što nosim. A osjećam se dobro kada spojim kontraste: feminine i masculine komade; bezvremenske komade s neočekivanim detaljem. Kada je outfit nepretenciozan.
 

Koje osnovne komade preporučuješ kod izgradnje jednostavnijeg, održivog ormara, odnosno koji su must-have komadi u capsule garderobi?    

Prije svega kvalitetni komadi koji će trajati godinama i koji će se moći beskonačno reciklirati. Crni oversized sako, crne ravne hlače, bijela košulja, bijeli tank top i statement kaput.  

Koga bi s naše scene nominirala za naš sljedeći foto/modni crush?    

Dragu prijateljicu i arhitekticu Ivu Pauzar.