Prva generacija iPhonea iz 2007. godine prodana je za više od 63.000 dolara na online aukciji u nedjelju, više od 100 puta više od prvobitne cijene. Aukcijska kuća LCG Auctions nazvala ga je uređajem “prve generacije”, a kutija nikada nije bila otvorena.

Sjećate li se prvog iPhonea? Ako ne, dopustite da vas podsjetimo. Koštao je 599 dolara i nudio je prvim korisnicima Applea 3,5-inčni zaslon s kamerom od 2 megapiksela, plus opcije za pohranu od 4 GB i 8 GB, internetske mogućnosti i iTunes. Nije imao trgovinu aplikacija, radio je na 2G mreži i bio je ekskluzivan za mrežu AT&T.

Licitiranje za ovaj telefon počelo je online ranije ovog mjeseca po cijeni od 2500 dolara. Sve u svemu, bilo je 27 ponuda, prema web stranici LCG-a. Mark Montero, osnivač LCG Auctions, rekao je za CNN da se 10 kupaca natjecalo za iPhone i da jedino što će reći o novom vlasniku jest da je “pojedinac iz SAD-a”.

Prijašnja vlasnica, tattoo-artistica, Karen Green, dobila je na poklon ovaj iPhone te nikada nije otvorila kutiju, pa su stoga prve procjene bile da će postići minimalnu cijenu od 5000 dolara. Još jedan neotvoreni iPhone prve generacije poput Greenovog prodan je u listopadu i za više od 39.000 dolara.

Možda se čini smiješnim, ali iPhone je promijenio način na koji milijarde ljudi diljem svijeta komuniciraju, plaćaju, rade svoj posao, fotografiraju, pa čak i način na koji se bude ujutro. “Uništio” je desetke industrija (kamere, fotoaparati, MP3 playeri, telefoni na preklop) i dao život mnogim drugim.

Govoreći na Appleovoj godišnjoj izložbi Macworld 2007., tadašnji šef Applea Steve Jobs otvorio je prezentaciju prvog iPhone riječima: “Danas ćemo zajedno stvarati povijest.”  Novi pametni telefon “revolucionarnim mobilnim telefonom” koji će sadržavati iPod, telefon i ono što je nazvao “internetskim komunikatorom”.

“Danas nike još to to”, rekao je Jobs o mobilnim web preglednicima. “Prava će se revolucija dogoditi kad ćemo moći brzo i normalno surfati internetom s telefonom.”

Nije bio u krivu, ali sumnjamo da je mislio da će se 90 % surfanaj i scrollanja događati na – društvenim mrežama.

Naslovna fotografija: Getty Images