Znamo da određene grane posla pate, poput ugostiteljstva. No, većina biznisa funkcionira digitalno, zbog čega se potreba za online poslovima samo povećava.

Ako ste zaposleni kao voditelj društvenih mreža, content kreator, vodite Instagram profile ili imate web shop, onda jako dobro znate koliko vam se posao povećao posljednjih dana. Dok nažalost mnoge grane tržišta pate, postoje i one koje se i dalje razvijaju. Digitalno je odavno postalo novo ‘must’, a nužnost u doba karantene i pandemije. Ako ste među sretnicima koji baš sada imaju posla, slijedi nekoliko savjeta kako se nositi i s tome neočekivanom situacijom.

1. Tko su vaši klijenti?

Na proljeće su svi masno gubili klijente, osobito one u oglašavanju i PR-u, a sada bi odjednom svi ove usluge, kao i usluge društvenih mreža, dizajna web stranica i općenito digitalnog contenta. Možda ste iz straha preko ljeta prihvatili i više posla nego ste htjeli, no sada se stvari već počinju gomilati. Ako se osjećate da više ne držite konce u rukama, stavite računicu na papir i postavite si nekoliko ključnih pitanja tipa: vrijednost utrošenog vremena i zarade, koliko je zahtjevna suradnja, koliko vam je bitna za vašu daljnju karijeru ili CV i koliko učite ili napredujete u istoj.

2. Što možete učiniti da poboljšate kvalitetu života?

Zbog rada od kuće možda se osjećate kao da radite od jutra do mraka, pa se posao protegne i na vikende. Tu je svakako važno da u jednom trenutku kažete ‘ne’. Kako živimo u vrijeme u kojem se ne možemo osloboditi posla prilikom putovanja, slobodno vrijeme morate ukrasti sami za sebe. Već danas isplanirajte nadolazeći vikend, s akcijama koje će vas jako veseliti. Izlet, sport, šetnja, ručak izvan grada. Počnite planirati svoje slobodno vrijeme unaprijed, posao se uvijek može drugačije organizirati.

3. Dokazujete li se nekome još uvijek?

Ova problematika možda više prati žene, no ako svoj posao radite već niz godina i radite ga dobro, pronađite ravnotežu između dokazivanja i isporučivanja kvalitete. Ne morate vječno ‘overworkati’ i raditi sve moguće kako biste se dokazali. To vam možda oduzima dodatno vrijeme i nanosi dodatni stres. Ako ste dobri u onome što radite, dobri ste neovisno o pandemiji, nije baš sve vaš problem.

Foto: Unsplash