Predstava nastala u suradnji Centra za kazalište potlačenih POKAZ i Romske organizacije mladih Hrvatske bavi se dvostrukom opresijom koju trpe Romkinje

Odlazak u kazalište često je eskapizam u jedan drugačiji, dramski svijet, no isto tako često zna biti i jedan veliki metaforički šamar mokrim ručnikom kako bi se u tom svom eskapizmu još jače i surovije suočili sa stvarnošću.

Imamo li izbora predstava, scena

Upravo je to i slučaj s predstavom Imamo li izbora?. Predstava je nastala u suradnji Centra za kazalište potlačenih POKAZ, i Romske organizacije mladih Hrvatske, ROMHR i danas se izvodi u sklopu Festival prilika za mlade – Radi, uči, volontiraj! koji se održava u Studentskom centru.

Predstava se bavi dvostrukom opresijom koju trpe Romkinje u Hrvatskoj: kao žene u izrazito patrijarhalno ustrojenim zajednicama, te kao žrtve rasizma većinske bijele populacije. Imamo li izbora? se sastoji od 6 scena koje prate život Štefice od njezine 16 godine do njezine 24 godine. Priču su u cjelosti kreirale mlade Romkinje i Romi iz Međimurja, Zagreba i Slavonskog Broda, a na osnovu iskustava iz sredina iz kojih dolaze.

Imamo li izbora predstava, scena

Predstava se izvodi u specifičnoj formi tzv. forum kazališta. O čemu se radi, kakvo je to kazalište? Forum kazalište najpoznatija je metoda kazališta potlačenih: skupa kazališnih tehnika koje je brazilski dramaturg i dramski pedagog Augusto Boal razvio za vrijeme vojne diktature u Brazilu sedamdesetih godina.

Imamo li izbora predstava, scena

Predstava forum kazališta poziva gledateljice i gledatelje na aktivnu raspravu o događajima koje vide na pozornici, te ih potiče da vlastitim invencijama i intervencijama pokušaju utjecati na njihov razvoj. Današnja izvedba predstave „Imamo li izbora?“ održat će se u 16 sati u zagrebačkom Studentskom centru, Savska cesta 25, svi ste pozvani!

 

Foto: Leo Vidmar