Već smo ranije prezentirali vaze s potpisom Milan Stanić Design, ali nakon što smo vidjeli novu limited All Red kolekciju – odmah smo poželjeli razgovarati s osnivačem ovog beogradskog brenda

Mladi arhitekt Milan Stanić, osim što nas je na prvi pogled oduševio svojom minimalističkom estetikom, totalno nas je osvojio i svojom neposrednošću i simpatičnošću. 

Naime, kako nam je rekao – “Morao sam kratiti tekst, jer ja ti se ne umem baš zaustaviti u odgovorima.”
Stoga ne propustite saznati što nam je pritom otkrio o svom dizajnu koji proizlazi iz njegovog entuzijastičnog pogleda na život – a koji je definitivno personificiran u vibrantnoj All Red kolekciji. 

Milan Stanić Design_All Red

Čitala sam da je inicijalna ideja za razvoj brenda 2017. godine nastala prilikom projekta uređenja interijera, budući da si tada došao na ideju za izradom betonske posude koja bi se koristila na blagavaonskom stolu kao ukras.
Koliko je vremena trebalo da dođeš do idealne betonske recepture i dobiješ svoje prve modele posuda koji su u potpunosti handmade? Budući da je riječ o industrijskom materijalu, koliko je zahtjevan proces izrade?

Da, prvi komad izrađen je iz puke potrebe za završetkom tog složenog procesa, iz čega je proistekla i sama vizija brenda. Ali zapravo, niti sam znao što je brend, branding i sve skupa s time, jednostavno sam se vodio svojim intuitivnim osećajem da je to dobro.

Beton je divan materijal jer trpi sve. Sve ono što kao globalno društvo ostavljamo za sobom u obliku otpada možemo iskoristiti u spravljanju betona i time poboljšati nasu planetu. Nije li to sjajno? Da imamo materijal koji zaista može sve – ima estetiku i stabilnost, a istovremeno ne narušava naše životno okruženje. 

Milan Stanić Design_Siempre kolekcija

Sada se toliko radujem svojim prvim komadima, nesavršenima i nedovoljno dobrima, što sada mogu iskreno i reći. Ali naučio sam da ne postoje loše stvari, pojave i procesi – mi ih činimo lošima. Sve je u fokusu.
Moj fokus je na stvaralačkom procesu pri svakom tom komadu jedne nesavršenosti. Sati i sati istraživanja doveli su dobre recepture i odličnog odnosa svih komponenti unutar samog betona. Iako do prave recepture nisam došao dan danas i verovatno ni neću, znam da svakodnevnim istraživanjem mogu doprineti kvaliteti – što je i lepota ovog posla. Ne vezuje se samo dizajnerski posao za oblike i boje, veliku ulogu imaju i materiji. A  planu nam je potpuni prelazak na ekološki beton, što će sa sobom doneti sasvim drugi doživljaj dizajna.

Milan Stanić Design_All Red

S obzirom da si arhitekt po struci, a tvoje betonske kreacije personificiraju minimalističku estetiku, možeš li nam otkriti koji su arhitekti, dizajneri ili umjetnici utjecali na razvoj tvog simplicističkog stila produkt dizajna?

Ideje su tu, živim s njima i svakodnevno prolazim kroz razne procese kreiranja. Jednostavno, nekada mi 24 sata jednostavno nisu dovoljna u jednom danu. Bit arhitekt je divan poziv, ali želeo sam objediniti više toga u svom stvaralačkom opusu. Odrastao sam na enciklopedijama i tako uživao listajući strana izdanja koja sam posedovao. A kada u porodici imate scenografe, dizajnere ili arhitekte, nekako vas sve to odredi.

Zanimljivo, ali nikada nisam imao idole u bilo kojoj sferi kulture, ali zato imam mnogo uzora. Obožavam sve što ima veze sa Zahom Hadid. Zaista sve! U svetu modnog dizajna volim sve što radi Giorgio Armani i u tom brendu stvarno pronalazim sebe – baš sam kod njega naučio što je moć kreiranja više nivoa samog brenda, od one linije koja je skoro svima dostupna pa do one koju zaista možemo nazvati luksuzom. Od mladih stvaralaca, volim Simonea Jacquemusa koji zaista zrači u svemu što radi i daje divnu energiju! Volim ujedno sofisticiranost i nekakvu suzdržanost u brendu Victoria Beckham, dok u dizajnu namještaja obožavam Pierrea Paulina i sve što je taj čovek uradio za svetski dizajn.

Milan Stanić

S druge strane, volim Skandinaviju i skandinavski stil, ali volim ga začiniti s malo južnjačke energije koja dolazi iz Italije i Španije. U Ateni sam često dolazio do kreacija čitave kolekcije, i to tijekom jednostavne šetnje belim ulicama toga grada. Također, ne mogu a ne pomenuti Meštrovića koji je uistinu velika inspiracija svakome u našoj profesiji. Paviljon u Zagrebu je poslužio kao predivna scenografija za prošlu kampanju koju smo radili tu. Beli kamen u kontaktu sa sunčevim zracima zaista pravi magiju!
Kakav sam vam mash-up priredio svojim inspiracijama! Prijatelji se nekada šale sa mnom da je moje ideje i vizije moguće ispratiti samo ako ste blizanac u horoskopu jer imate više vas koji učestvuju u svemu tome.
Ukratko – inspiracija je svuda, samo ako ste spremni kreirati! 

Milan Stanić Design_All Red

Nakon zadnje kolekcije Siempre 2022. koja nastavlja s naglaskom na neutralne boje, recentno je na društvenim mrežama predstavljena i nova limited kolekcija All Red u znaku intenzivnih boja koje pršte optimističnom energijom.
Kako si se odlučio na ovaj color zaokret? Koja je filozofija u pozadini ove kolekcije koja se idealno uklapa u razigrani proljetni period?

Meni jako puno vremena oduzima borba sa samim sobom između toga šta ja vidim i toga šta moji klijenti žele. Uvek je sve nekako dobro, ali ne u onoj meri koju bih ja želeo. Ove godine smo se odlučili da u mart uđemo s novom kampanjom koja će biti pravi kontrast svemu. I tu se izrodila crvena boja koja je nastala kao inspiracija iz južne Španije koja je sva tako crvena i dinamična.

Miris mora, začinjene salse i dobro crveno vino – bili su vibra koju smo želeli postići. I da, Siempre kao tačka na i za sve što traje, kao i na svaki trenutak koji ne želimo zaboraviti. Zelena je ubačena da dominira ovim kontrastom kao u svakom boljem restoranu gde vam jela serviraju tako da uživate svim čulima. I na kraju nam zaista ostaje da uživamo svim čulima i dišemo punim plućima. Da volimo život!
All Red je za prave ljubitelje boja, ali ja ću se ipak vratiti svojim crnim komadima (smijeh).

Milan Stanić Design_All Red

Osim posuda kao originalan dekor prostoru te zdjelica za kućne ljubimce, brend nudi i mali namještaj poput stolića za dnevni boravak i noćne ormariće.
Eksperimentiraš li trenutno s još nekim idejama u svojoj kreativnoj radionici?

U našoj ponudi dominiraju posude i zdjele jer smo s time krenuli i to je nešto što će nas uvek pratiti. Dalje smo razvili i vaze koje se mogu glazirati pa koristiti za cveće s vodom ili one mat za suhe aranžmane koji su sada popularni.
No tu su i fenomenalne lampe i još mnogo modela koje ćemo izbacivati u prodaju ove godine, kao i program za kućne ljubimce koji je naišao na sve veću potražnju diljem Evrope. Imamo i niz klub stolova, pomoćnih stolova i postolja, a u planu su i veći komadi. Za sve treba vremena budući da je u pitanju handmade izrada, što traži dodatnu pozornost.
U planu su mi još mnogi komadi te eksperimentisanje s novim materijalima kao što su drvo, metal itd. Uživam u svakodnevnom rastu brenda i sve više postajem ponosan na sve što smo uradili!
A pomenuo bih i još jednu veliku strast – niche parfemi i brendovi, a tako je i proistekla inspiracija da kreiramo sopstvene parfemske note i napravimo mirisne sveće u okviru našeg dizajna. Tako da, ljubiteljima dobrog mirisa ne preostaje ništa osim da si uzmu jednu od sedam mirisnih kombinacija.

Milan Stanić Design_All Red

Svaki proizvod dolazi u originalnom pakiranju koje vizualno zaokružuje cijelu Milan Stanic Design priču, stoga ne čudi da je brzo postao popularan i na inozemnom tržištu. Trenutno se tvoji proizvodi mogu nabaviti u iMAde shopu i preko tvog Instagram profila – imaš li možda uskoro u planu otvaranje vlastitog web shopa?

Brending je drugi najvažniji deo našeg dizajna. Zaista puno istražujem o novim pakovanjima, materijalima, ali i nameni svega toga. Nije li krasno kada dobijete svoj proizvod u lanenoj vrećici koju možete prati i koristiti još puno puta, a ne u nekoj kutiji koja će na kraju zaista završiti u smeću? Važno je imati svest o okolišu i tome da živimo s drugima na ovoj planeti.
U celom procesu vidite ljubav i trud i to zaista naši klijenti prepoznaju i iznova se vraćaju proizvodima.

Što se prodaje tiče, radimo na tome da budemo u Zagrebu i to u divnom salonu Intera. Web shop je u izradi već jako dugo i još uvek nisam zadovoljan rezultatima, pa je to je jedini razlog zbog kojeg ga sada nemamo. Kao perfekcionist, zaista imam problem da prezentujem nešto svojim klijentima što se meni ne dopada. Ko voli komplikovane sajtove?
IMade je divna platforma koja mi umnogome pomaže da realizujemo internet prodaje u Srbiji, ali za dugoročniji plan je adekvatniji ipak web shop, jer kako bismo danas rekli – on je deo identiteta brenda.

Milan Stanić Design_ambalaža

Foto: Marija Andrić