Redovito na listi najljepših sela na svijetu, završe sva ona šarmantna srednjovjekovna zdanja kakvih su Irska i Engleska prepune.

Kamene uske uličice, srednjovjekovne crkve i kapelice, kuće stare i po nekoliko stotina godina, ali preuređene tako da biste tamo voljeli provesti baš sve praznike u životu, sve je to dio šarma kojim obiluju ova stara seoca u kojima povijest i dalje živi na neobično šarmantan i prilagodljiv način. Jedno od takvih mjesta je Cartmel, selo u Cumbriji, u južnom dijelu Lake Districta odnosno Lakelanda, kako se naziva planinsko područje na krajnjem sjeverozapadu Engleske. Cartmel smatraju jednim od najslikovitijih sela u Engleskoj, a kada vidite fotografije jasno vam je i zašto.

Također, poznato je i po Cartmelskom prioratu iz 12. stoljeća te po svojim prekrasnim vitražima, skulpturama i drevnim balkonima gdje su nekoć pjevali zborovi. Iza seoskog trga nalazi se Cartmel Priory Gatehouse, sada Centar baštine koji prikazuje povijest samostana i sela.

selo u engleskoj

Cartmel je danas možda najpoznatiji po svom trkalištu koje privlači tisuće posjetitelja u ovo malo mjesto na nekoliko trkaćih susreta svake godine. Međutim, izvan tih dana kada se održavaju utrke, Cartmel je oaza mira, sa sporom rijekom pod imenom Eaa koja vijuga kroz selo, pokraj popločanih ulica nanizanih lijepim kućicama i povijesnim pubovima i trgovinama. Cartmel je poznat po kvaliteti svojih restorana, a u svoju je ponudu upisao čak dva s Michelinovom zvjezdicom, to su Rogan & Co i trostruki dobitnik zvjezdica L’Enclume koje potpisuje isti genijalac, Simon Rogan. On je svojim jedinstvenim stilom i osjećajem za biznis u ovo pitoreskno mjesto unio i u tu ekstra ekskluzivnu dozu gastro hedonizma.

Ako posjetite Cartmel, kušat ćete i njegov najveći specijalitet ljepljivi puding od karamele. Iako se ovdje možete osjećati kao zarobljeni u nekoj vremenskoj kapsuli, baš to doprinosi privlačnosti ovog magičnog engleskog sela.

selo u engleskoj

Foto: Getty Images