Unatoč svemu jesenska je kazališna sezona diljem Hrvatske započela svoj život.

Iako pod zaštitnim mjerama gdje svako sjedalo između posjetitelja u gledalištu mora ostati prazno, predstave u kazalištima se ipak održavaju. I ne samo predstave starog provjereno uigranog programa već su nas kazališne kuće počastile i premijerama. Ovo je lista predstava koje su nam na popisu.

Kazalište Knap / “Par – Nepar”

Kazalište Knap nastavlja seriju svojih uspješnih predstava, a novu sezonu otvara brodwayskim hitom “Par – Nepar“ ujedno komadom koji se puta se postavlja na neku zagrebačku pozornicu. Dobro poznati hitmejker  Boris Kovačević ovom predstavom nastalom prema tekstu Billa Manhoffa, nastavlja niz svojih uspješnih komedija. Teme koje na duhovit način obrađuju muško-ženske odnose nepresušan su izvor inspiracije ovog renomiranog kazališnog redatelja.

Kazalište Knap privremeno mijenja adresu te zbog posljedica potresa u Zagrebu i obnove zgrade, od rujna pa narednih mjeseci svoje izvedbe održava  na sceni Vidra, Draškovićeva 80.

HNK Zagreb / “Kafka na žalu”

Predstava Kafka na žalu temeljena na djelu Harukija Murakamija u adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana prva je nova produkcija Hrvatskoga narodnog kazališta od otvaranja kazališta koja je pretpremijerno odigrana 26. lipnja a premijera je održana u petak, 18. rujna. Kako kažu predstava nije za svakoga i nije komercijalna, ali svi ljubitelji Murakamija mogli bi itekako uživati.

ZKM / “Cement”

Podsjetimo, premijera “Cementa” bila je najavljivana još u ožujku, ali je zbog lockdowna koji je započeo baš uoči premijere, ZKM radi pandemije kao i ostala kazališta morao zatvoriti svoja vrata.  Nova sezona ZKM-a pod sloganom Vrati se u normalu je otvorena, a premijera je održana 25. rujna. U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj gledatelji imaju priliku premijerno pogledati “Cement” dramu velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. “Cement” je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti.

HNK Osijek / “Trenk iliti divlji baron”

Prpošni pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem o barunu i njegovim pandurima koji su protivnička muška bića tjerali u strah, a žene u sladostrašće eklatantan je dokaz da je u domeni teatra 1947. bila sjajna berba, budući da se baš te godine rodio autorski trojac Senker-Mujičić-Škrabe koji stoji iza predstave – parodije povijesti koja je, po narudžbi, 1984. u praizvedbi razgalila Osječane, a zatim se uprizorenjem ukazala i u Virovitici, Varaždinu i Pečuhu. Trideset šest godina nakon praizvedbe, Trenk će u režiji posve nekonvencionalnog Maria Kovača u HNK u Osijeku zaigrati u rujnu 2020. te nas vratiti u vrijeme nastanka cijele horde legendi o strasnim ljubavnim okršajima carice Marije Terezije i Trenka od kojih jedna kazuje kako su u jednom od izljeva tako carske strasti polomili stol u kutjevačkom vinskom podrumu koji i dan-danas na sebi ima divovsku razvalinu obla oblika, valjda u mjerama carske stražnjice. Dramatizacija sjajne Ane Prolić jamči dojmljivu eroziju mitova kojima smo povijesno skloni, pristup iz sasvim novog ugla.

HNK Split / “Francuzica”

Predstava “Francuzica” otvorit će dramsku sezonu 2020/21 Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbom na velikoj sceni splitskog kazališta u četvrtak 8. listopada s početkom u 20 sati. Premijera je to na kazališnoj pozornici predstave koja je s velikim uspjehom po prvi put izvedena ovog ljeta na sceni na otvorenom u dvorištu splitskog Nadbiskupskog sjemeništa. Tekst Ilije Zovka tumače, a ujedno i potpisuju režiju komada, dramski prvaci HNK Split Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić. Predstava je to o susretu dvoje, kako je uobičajeno reći „malih“, skromnih i osamljenih ljudi.

Kazalište Moruzgva / “Vla-Vla-Vlajland cabaret”

Nova predstava kazališta Moruzgva naziva ‘Vla-Vla-Vlajland cabaret’ zapravo je nastavak hit koprodukcije kazališta Kerempuh i kazališta Moruzgva – ‘Cabaret preko veze’. U tom je cabaretu posebnu simpatiju publike privukao je lik Vlajne čistačice koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju i u toj borbi doživjela razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipnu poziciju. Naravno, sve u svrhu zabave i pouke publici. Narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu, koju je maestralno utjelovila Ecija Ojdanić, sudbina je odvela, kao i mnoge građane naše zemlje, u Njemačku. Ova epizoda njezinih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u toj zemlji snova mnogih naših gastarbajtera. Redatelj je Ivan Leo Lemo, a zagrebačka premijera se očekuje u kazalištu Vidra, 18. listopada nakon čega će predstava biti na rasporedu u nekoliko termina.

Foto: Facebook, ZKM press, Jelena Balić