Poznati Instagram profil često je mjesto rasprava o gorućim temama iz područja mode i društva, a sada se u fokusu našla i naša zemlja

Najpoznatiji watch-dog Diet Prada, prije nekoliko je dana objavio odluku talijanske TV kuće da će prestati koristiti “blackface” u svojim emisijama. 

Danas su ponovno pokrenuli temu, rekavši da su dobili puno komentara koji su im osvijestili da Italija nikako nije usamljena u cijeloj priči. Na njihovom se popisu, uz Mađarsku, Poljsku i Španjolsku, našla i Hrvatska. Objavu prenosimo u cijelosti:

“By popular demand – Nakon što smo ovaj tjedan objavili kako talijanska medijska mreža RAI zabranjuje “blackface” na svojim kanalima, bilo je puno komentara koji su prozivali ostale slučajeve koji se još uvijek pojavljuju na TV-u. Popularni Rai1-ov show ‘Tale e Quale’, na kojem slavne osobe glume druge zvijezde, ponekad koristeći “blackface”, zapravo je jedan od gotovo 50 međunarodnih spin-offa španjolskog ‘Tu Cara Me Suena’ (Tvoje lice zvuči poznato) koji traje od tada. 2011.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zvijezde tvrde da se na taj način trude postići realnu sličnost, ali gledanje video isječaka s ovih emisija pokazuje da je u mnogim nastupima ugrađen aspekt komedije i ruganja. Čak se i protetika primjenjuje, ali više u smjeru rasne karikaturizacije, i to u emisijama koje su obećale da će okončati uporabu tamne šminke, perike poput “cornrowsa” i dalje su u širokoj upotrebi.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Iako je minstrelsy kao oblik ‘zabave’ možda nastao u SAD-u, koji se zapravo često smatra prvim američkim kulturnim izvozom, blackface nije samo američko pitanje, već se duže zadržao u inozemstvu. Engleska je posljednjih godina vidjela obračun svojih starih TV emisija, što je rezultiralo time da je BBC uklonio više naslova iz emitiranja i streaminga.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Osim prikaza crnog lica u medijima, mnoge druge zemlje imaju različite “proslave” i “tradicije” koje uključuju blackface, od španjolske upotrebe u tradiciji Tri kralja do nizozemske tradicije Zwartea Pieta. Neki su branili upotrebu blackfacea, tvrdeći da imaju povijesnu prednost ili da u njihovim namjerama postoji “tradicija”.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Odlukom RAI-a da zabrani blackface svojim mrežama, mnogi su to proslavili kao korak prema pravednijoj budućnosti. Nadajmo se da će i ove druge mreže preispitati svoju praksu.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Foto: Diet Prada / Instagram