Rasparene čarape u šarenim bojama uvriježeni su simbol Svjetskog dana osoba s Down sindromom koji se svake godine, u svakom kutku planeta, obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka

Rasparene čarape jednostavan su podsjetnik da slavimo ljepotu koja se krije u različitosti jer nas različitosti obogaćuju, ali i da pritom ne zaboravimo da smo svi ipak u suštini jednaki. Na tragu spomenutih poruka, te nastavno na prošlogodišnji MIX&MATCH koncept, u suradnji s Udrugom za sindrom Down – Zagreb brend dizajnerskih čarapa HYPERsocks kreirao je jednu vrlo posebnu kolekciju.

hypersocks socks

Pa, da podsjetimo. Bio je ožujak kao i sada, drvoredi uz cestu zašarenili su ulice, sunce je najavljivalo prve taktove proljeća, a iz vrijedne HYPERsocks radionice izvirila je jedna, poprilično originalna ideja koja je oduševila čarapoljupce. Tog ožujka, prije godinu dana, nakon što je čovječanstvo dugo, i većinom bezuspješno, tragalo za odgovorima kamo odlaze izgubljene čarape, Filip Eterović i Dorja Horvatić hrabro su doskočili jednom od najvećih svjetskih misterija.

Hypersocks socks

Ne, nisu proniknuli u tajnu izgubljenih čarapa, niti su uspjeli locirati zalutale primjerke, na te odgovore ipak ćemo još trebati pričekati. HYPERsocks je ovom univerzalnom problemu čovječanstva pristupio iz drugog kuta – izbacio je kolekciju MIX&MATCH i po prvi puta omogućio čarapoljupcima da kupe samo jednu čarapu, te da ju uparuju s drugim čarapama iz kolekcije, istima ili drugačijima. Misao vodilja bila je: “čak i ako se jedna čarapa iz tandema izgubi, nema veze, ionako ju možete nadomjestiti”. No, ove je godine MIX&MATCH kolekcija dobila sjajan zaokret, a u kreiranju novih modela čarapa HYPERsocks timu pridružila se i Udruga za sindrom Down – Zagreb. 

Hypersocks socks

Koncept je ostao isti kao i lani, no ovog je ožujka HYPERsocks odlučio MIX&MATCH kolekcijom obilježiti Svjetski dan osoba s Down sindromom i najaviti dolazak proljeća, a ovoga su mu puta u dizajniranju novih motiva pomogli, ni manje ni više nego članovi Udruge za sindrom Down – Zagreb. U sklopu udruge koja podupire neformalno obrazovanje kao jedan od načina rehabilitacije, te provodi likovne, glazbene i glazbeno-kazališne radionice, članovi udruge u rasponu od 8 do 45 godina, HYPERsocksu su dali pedesetak sjajnih prijedloga kako da oslikaju svoju novu, sedmu kolekciju.

Hypersocks socks

Nakon dugog vijećanja, odabrano je deset fenomenalnih crteža, što apstraktnih što figurativnih motiva, a oni su svoje mjesto pronašli na novim modelima MIX&MATCH čarapa. Kolekcija se sastoji od pet novih modela, a na njima su se našli crteži jednog ili više autora, tako su prvu čarapu ukrasili Josip i Leon, drugu Hrvoje i Vito, treću Jakov, Vito, Lara, Leon i Andrea, četvrtu Kristina i Karlo, a petu Mateo. 

“Svaki dizajn ima vedar ton jer smo kombinirali apstraktne poteze i šare s figurativnim crtežima čiča Gliše, jedrilice, sunca, kućica, autića, suncokreta i trešnji. Svi radovi koje smo zaprimili bili su sjajni, svaki na svoj način, ali na kraju smo ipak morali odabrati samo neke i pretvoriti ih u 5 čarapa koje su međusobno kompatibilne. Kako bismo postigli međusobno koherentni odnos, koristili smo istu paletu kroz svih 5 modela – ovog puta nešto zagasitije boje koje kontrastiraju veselim crtežima i črčkarijama”, objasnili su Dorja i Filip. 

Sva zarada koju će HYPERsocks u naredna tri tjedna ostvariti od prodaje nove MIX&MATCH kolekcije bit će donirana Udruzi za sindrom Down – Zagreb, a čarape možete pronaći na službenoj stranici brenda. Cijena jedne čarape iznosi 27.50 kuna.

flash!

HYPERsocks uskoro pokreće međunarodni shipping, pa će njihovih 25 modela čarapa uskoro biti dostupni i izvan naših granica, a HYPERsocksov asortiman moći ćete pronaći i izvan virtualnih polica. 

Fotografije: Doris Fatur

Model: Dominik Pranjić