Ususret ljetu, poznati globalni travel magazin Suitcase posvetio se Hrvatskoj i svim njenim ljepotama, a među temama koje su napisali o našoj predivnoj zemlji, našla se i jedna koja će zanimati brojne poslovne profesionalce koji rade remote. Riječ je o hrvatskim otocima koji su prema Suitcaseu idealan izbor upravo za digitalne nomade!

Suitcase navodi Hrvatsku kao top destinaciju za digitalne nomade, koji će na jednom od naših otoka pronaći onu savršenu ravnotežu između posla i odmora. Najbolji izraz za to je workation, odnosno out of office iskustvo koje spaja ono najbolje od poslovnog i privatnog vremena, pri čemu je poslovno vrijeme provedeno na lokacijama koje bez sumnje oduzimaju dah. U slučaju Hrvatske to znači tik uz more, u srcu prirode i u miru kojeg omogućuju upravo naši otoci, a tu ih se našlo njih 7, od sjevera do juga i od manje napučenih do pravih turističkih hot spotova.

Hvar

Hvar opisuju najboljim izborom za kreativce u potrazi za inspiracijom, a iako ovaj naš otok ima ozbiljnu party reputaciju, također je i mnogo više od toga. Autorica teksta poziva digitalne nomade da zavire unutar srednjovjekovnih gradskih zidina u Hvatu i ondje otkriju pregršt šarenih i vibrantnih nezavisnih galerija, kao i obiteljskih radionica koje se svakako isplati istražiti. Rad na laptopu ovdje omogućuje nestvarno lijepe poglede na more, a pauza za ručak preporuča se u Fig café.

Dugi otok

Digitalni nomadi na Dugom otoku bi mogli imati solo detox. Ovdje se nalaze neke od najljepših plaža u Europi, s kristalno čistim morem i dugim sunčanim danima, a kao ultimativnu lokaciju za potpuno opuštanje tijela i uma, Suitcase predlaže impresivnu Villu Nai 3.3. Blizu je katamaran do Zadra, u kojem se krije super coworking prostor COIN.

Vis

Ako se klasificirate kao digitalni nomad, ali i kao foodie, Suitcase zaključuje da će Vis biti idealan otok za vas. Ne samo da nadahnjuje svojom bogatom povijesti i kulturom, već je poznat i kao pravi kulinarski hub Hrvatske. Ovdje će baš svaki foodie doći na svoje uživajući u mediteranskim delicija, a kao prijedlog za radni brunch predlaže se ležerna Konoba Jastožera, koja svojim posjetiteljima može ponuditi i super brzi internet.

Šolta

Želite li saznati – i doživjeti – kako žive lokalci? Učinite to na Šolti, koja će vam pružiti baš sve čari autohtonog iskustva. Odsjednite u jednom lokalnom domaćinstvu, uživajte u njegovom uređenju ili hrani koja se priprema po stoljetnim obiteljskim recepturama. Kamen, samoniklo bilje i vinove loze, ovdje se isprepliću kao lajtmotivi, a koliko je blizu Splitu, Šolta je opet dovoljno udaljena da osjetite apsolutni mir i spokoj. Odsjednete li u Martinis Marchi, ovdje ćete moći uživati u kulinarskim radionicama, spa tretmani i koktelima uz bazen, dok čekate svoj idući virtualni sastanak.

Rab

Ako vas zanima sjeverniji dio Jadrana, za digitalno nomadstvo ne morate tražiti dalje od otoka Raba, koji je dom cijelom nizu impresivnih plaža po mjeri najljepših turističkih razglednica. Na jednu od njih mogli biste uzeti svoj laptop i uloviti se posla uz red rada i red uživancije. A zatim pravac restoran Šanpjer, čija od sunca sakrivena terasa pruža još jednu priliku za rad i opuštanje, i to od 8 ujutro pa sve do kasnih večernjih sati.

Veli Iž

Kako spojiti posao i wellbeing? Odgovor na to pitanje mogli biste pronaći na Velikom Ižu, koji je odličan primjer wellness turizma. Ovdje možete uživati u yoga radionicama, posvetiti se pravilnoj prehrani, napraviti male životne promjene poput toga da nakratko isključite mobitel… Hotel Korinjak idealna je baza boravka na Velikom Ižu i može se pohvaliti wellness programom utemeljenim prije 12 godina, koji spaja um, tijelo i duh, i to kroz ranojutarnje šetnje, vodene sportove, meditacije u zalazak sunca te još mnogo toga.

Rava

I naposljetku nešto gotovo robinzonski. Dostupan jedino katamaranom ili brodom, Rava je otočić smješten u zadarskom arhipelagu. Može se pohvaliti 15 kilometara dugom obalom i sa 13 lijepih uvala. Na njemu živi svega 117 ljudi, a iako je malen, svejedno je zanimljiv zbog svojih održivih praksi, pa ćete ovdje imati priliku sjesti u nekolicinu otočkih restorana u kojima se pripremaju mediteranska jela od namirnica isključivo dostupnih na ovom malenom otoku. Suitcase predlaže Keko kao restorančić u kojem ćete moći raditi i uživati u kreacijama lokalne kuhinje.

Foto: Shutterstock