Uvijek nam je drago čuti koju lijepu o našoj zemlji, njenim ljepotama, ili marljivim ljudima koji svojim radom i proizvodima sjajno promoviraju našu zemlju. Stoga nas je jako razveselila vijest o rezultatima koja su hrvatska vina ostvarila na prestižnom natjecanju. 

Radi se o International Wine Challengeu koji se smatra najstrožim vinskim natjecanjem na svijetu, a hrvatska vina osvojila su pet zlatnih, čak 25 srebrnih, 26 brončanih medalja i 39 recommended (preporuka). 

Zlatne medalje osvojili su Vinarija Belje iz Baranje za graševinu 2006., Vinarija Bora iz Zadra za dva vina – pošip 2021. i maraštinu 2022., Vinarija Franković iz Istre za desertno vino Luna d’Oro 2021. i Krajančić za Pošip Sur Lie 2021. 

Ovi sjajni rezultati svakako su dodatna potvrda kvalitete i rada domaćih vinara, a svako je međunarodno priznanje hrvatskim vinarima argumentirani i jasan pokazatelj da se Hrvatska postupno, ali sve češće upisuje na vinsku kartu svijeta.

Da bi se uopće osvojila medalja na ovako prestižnom natjecanju, vino mora biti podvrgnuto kušanjima različitih žirija, a najmanje dva panela kušaju zajedno u najmanje tri navrata. Žiri se sastoji od cijenjenih stručnjaka vinske industrije kako bi se osigurala točnost i dosljednost.

Upravo se zbog tih, strogih kriterija IWC nagrade smatraju najprestižnijim u vinskoj industriji.