Za razliku od uniformnog pristupa koji karakterizira mnoge hotelske interijere, predivna kombinacija modernog dizajna i secesijskog naslijeđa Hotela Fermai evocira minula vremena svojom elegancijom i sofisticiranošću, uz promišljenost i minucioznu usklađenost svakog pojedinog detalja.

Ova stoljetna zgrada pravi je biser secesijske umjetnosti, remek djelo arhitekta Petra Senjanovića koji je Splitu donio dašak prepoznatljive bečke secesije. Prvotno namijenjena potrebama zadružnog saveza, od 1974. do 2018. godine bila je sjedište Rektorata Sveučilišta u Splitu. No zahvaljujući arheološkim istraživanjima, u temeljima zgrade pronađeni su artefakti koji daju naslutiti da su upravo na tom mjestu bili smještene terme ili tržnica prije izgradnje same Dioklecijanove palače koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela. 

Obnova zgrade započela je 2019. godine te je hotel, koji uključuje 31 sobu i četiri apartmana, završen u lipnju prošle godine. No budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, Davina Ljubičić Đirlić, generalna menadžerica hotela, otkriva nam da realizacija cjelokupnog projekta nije protekla bez izazova: “Kako je objekt bio potpuno zapušten i dotrajao, morali smo izmijeniti kompletno krovište, fasadu objekta i vanjske zatvore te ojačati nosivu konstrukciju. To je bio iznimno zahtjevan zahvat koji je tražio angažman najboljih stručnjaka iz područja statike uz kontinuirani nadzor konzervatora.”

Dizajn interijera, čiji koncept se bazira na tome da svaka soba ima svoju posebnost zahvaljujući pažljivo odabranim detaljima koji reflektiraju duh vremena u kojem je zgrada sagrađena, potpisuje poznati Studio Franić Šekoranja u čijem se portfelju nalaze brojni vrhunski projekti.

Arhitektonski i dizajnerski tim daje hommage ovoj secesijskoj ljepotici kroz optimizaciju svake prostorije, promišljenu kombinaciju boja, namještaja, rasvjete, slika i ostalih dekorativnih elemenata koje su većinom potekle iz njihovog Studija, “što je rezultiralo jedinstvenim i istinskim Heritage hotelom koji odiše prošlošću”, kako ističe Davina.

Ovakav luksuzni dizajn zasigurno poziva na duži boravak u hotelu – a njegov naziv “Fermai” koji dolazi od riječi iz lokalnog žargona, upravo znači zastani, pričekaj. Stoga je i glavna komunikacijska poruka hotela “neka svijet pričeka” – u mirnoj oazi nadomak mediteranske “žiže” u srcu grada. 

Za brendiranje hotela zaslužan je lokalni Studio Carli+Sosa koji je zahvaljujući poznavanju Splita i njegove povijesti uspio kreirati prepoznatljiv i autentični brend koji odražava splitsku kulturu i tradiciju.

Slijedom okolnosti vezano za pandemiju koronavirusa, Hotel Fermai otvoren je u svibnju ove godine, a kako ističe Davina, “od rujna postaje prvi hotel u Hrvatskoj uključen u MGallery lanac hotela svjetske hotelske kompanije Accor.”

Nedvojbeno, radi se o najboljoj mogućoj potvrdi uspješno realiziranog projekta zbog čijeg interijera smo momentalno – “fermali”, a nadamo se da ćete i vi. 

Foto: Hotel Fermai