Filmski festival u Cannesu, jedan od najvažnijih umjetničkih događaja u svijetu, službeno je započeo 17. svibnja, a danas službeno završava. Na Francusku rivijeru hrlili su poznati gosti iz cijelog svijeta, a mnogi od njih su, kao i svake godine, odsjeli u poznatom Hotel du Cap-Eden-Roc

Hotel du Cap-Eden-Roc osnovao je 1865. godine Francuz Jean Hippolyte Auguste Delaney, vlasnik francuskih novina Le Figaro i nazvao ga Villa Soleil. Njegova početna ideja bila je napraviti resort, svojevrsni retreat centar, u kojem bi za male novce boravili i tamo dolazili tjeskobni, iscrpljeni umjetnici i punili baterije, okruženi morem i planinama.

Hotel je ubrzo preuzeo Rus koji se nije slagao s njegovim imenom pa ga je 1870. nazvao Grand Hotel-du-Cap, ali je ubrzo prestao s radom, na što su utjecale Velika depresija i Francusko-pruski rat. Gotovo 17 godina zgrada je bila napuštena dok je nije preuzeo talijanski hotelijer Antoine Sela (1887.) i ponovno oživio. Uz pomoć britanskog političara modernizirao je zgradu, a kada je 1931. umro, posao je preuzeo njegov sin André koji ga je vodio do 1969. godine, kada ga je naslijedila britanska obitelj.

hotelducapedenroc

Ime Hotel du Cap-Eden-Roc nastalo je tek 1987. godine, a hotel je dotad dijelio kozmopolitansku sudbinu koja ga i danas karakterizira: dizajnirao ga je Francuz, otvorio ga je Rus, godinama vodio Talijan, kupio ga Britanac, a oživjeli su ga Amerikanci nakon Prvog i Drugog svjetskog rata.

hotelducapedenroc

Punih 150 godina ova je zgrada uglavnom bila vezana uz slavne i bogate – u njoj su bili titani književnosti F. Scott Fitzgerald, Stephen Zweig, Noel Coward, glumci Marlene Dietrich, Alain Delon, Elizabeth Taylor i Richard Burton te svi A-listi iz Cannes , umjetnici Chagall, Picasso, Mathis, Cocteau, glazbenici John i Yoko Ono, Jane Birkin i Serge Ginsburg, Ella Fitzgerald, političari Churchill, De Gaulle, Kennedyjevi, ali i engleska aristokracija – vojvoda od Windsora i Wally Simson.

hotelducapedenroc

Zašto slavne osobe vole ovaj hotel? Sve je zapravo počelo kada su u ljeto 1923. dvoje glamuroznih i bogatih Amerikanaca, muž i žena Sarah i Gerald Murphy, stigli na Cap d’Antibes na francuskoj rivijeri i otkrili svoj privatni mali raj. Dok su sređivali svoju vilu na Azurnoj obali, zamolili su vlasnika Hotela du Cap-Eden-Roc da ostane otvoren tijekom ljeta kako bi ostali tamo dok se ne završe radovi na njihovoj kući (Villa America). Bilo je to lansiranje nečega što se zove “riviera summer holiday”, to jest, ljetni odmor, jer se do tada na moru uglavnom boravilo od studenog do travnja. Upravo su njih dvoje poslužili Fitzgeraldu da u romanu “Blaga je noć” opiše bračni par, glavne likove Nicole i Dicka Divera.
Nekada Coco Chanel, Gerald i Sarah, Picasso, Fitzgerald i Zelda, Hemingway, a danas Kendall Jenner i Bela Hadid, Arnold Schwarzenegger, Angelina Jolie… apsolutno sve poznate osobe koje dolaze na Cannes Film Festival rado odsjedaju u Hotelu du Cap-Eden-Roc koji se nalazi samo 15-ak minuta vožnje od Cannesa. Zidovi hotela kriju mnoge tajne, a jedna od prvih je ljubavna veza Marlene Dietrich.

hotelducapedenroc

Dvije godine Marlene je tamo provela sa svojim ljubavnikom. Glumica je stigla u ljeto 1938. sa suprugom i kćerkom Marijom, ljubavnicom svog supruga i svojim ljubavnikom, književnikom Erichom Maria Remarqueom. A onda se zaljubila u poznatog gosta hotela, tada veleposlanika u Engleskoj Joea Kennedyja, koji je bio u Francuskoj sa suprugom Rose i njihovo devetero djece (Jack Kennedy, to jest John Fitzgerald Kennedy je tada imao 21 godinu). Joe je postao čest pratitelj Dietrich na plaži (i posjetitelj njezine sobe), a onda su to ponovili cijelo sljedeće ljeto.

hotelducapedenroc

Iako je hotelsko osoblje diskretno, ovo mjesto opsjedaju paparazzi koji vole loviti holivudske ličnosti u najluđim pozama (jedne godine uhvatili su Romana Polanskog kako podiže nogu na ogradu terase i proteže međunožje, glumice koje se sunčaju  u toplesu, Lily Allen dok se tušira na plaži). Postoje neke priče koje spadaju u domenu urbanih legendi, poput one da je Mel Gibson napravio tulum u hotelu za 300 ljudi, da je Kate Moss zabranjen ulazak u hotel jer je devastirala sobu, i da je Sharon Stone naručila svirača harfe odjevenog  u irsku narodnu nošnju kako bi se zabavila.