Novi film na platformi Hulu smatra se rijetkom holivudskom produkcijom koja prikazuje borbu za začećem onako kako ih žene zapravo doživljavaju

Ilana Glazer, koju ćete sigurno prepoznati iz odlične serije “Broad Girls”, nedavno se pojavila kao glavna junakinja u psihološkom trileru i hororcu “False Positive”, za koji je napisala i scenarij o temi koju milijuni žena vrlo dobro poznaju.

Stalne pretrage, lijekovi, pokušaji umjetne oplodnje… “False Positive” bavi se pokušajem začeća, i to na neki, kako kažu kritičari, feministički “Rosemaryna beba” način, baveći se najviše time kako društvo trudnice ne shvaća ozbiljno i misle da “pretjeruju”.

Film prati Lucy, heroinu koja aktivno pokušava zatrudnjeti sa svojim suprugom Adrienm (Justin Theroux), vjerujući da će je porođaj ispuniti i pretvoriti u “jednu od onih žena koje imaju sve”. Već u startu možemo vidjeti da je riječ zapravo o početku horora zbog načina snimanja i malo “spooky” glazbe, ali tek kada Lucy dobije potvrdu da je trudna od svoga doktora (Piersa Brosnana, inače), stvari postanu, u najmanju ruku čudne.

Riječ je o filmu kojima su pojedinci našli zamjerku (u smislu predvidljivosti kraja ili nedovoljne metaforike), no ne može mu se osporiti da aktualno i važno govori o temi popularno zvanoj “mommy brain” i problemima sa začećem i trudnoćom. Znanstveno istražena ideja da su trudnice zbunjene, zaboravne ili blesave, da su kao takve slatke i da ono što pričaju ne treba uvijek uzimati zdravo za gotovo, da se više ne poštuje njezino mišljenje te da baš svi oko nje imaju stav o tome što bi i kako bi se trebala ponašati ili jesti, osvježavajuće je vidjeti u holivudskom filmu.

Dotiče se i važne teme žene koja je u radnom odnosu i trudna, jer Lucy doživljava zbog toga nekoliko neugodnosti (da ne spojlamo previše) upravo na radnome mjestu od strane svojih kolegica i kolega. Kad se sve navedeno zbroji, postavlja i pitanje koji su tu elementi horora, a koji stvarnosti.

Uz to, da ne znamo bolje, američka kinematografija bi nas “natjerala misliti” da se začeće skoro redovito dogodi slučajno, neplanirano i najčešće nakon one-night-standa.

Ako volite ovakav tip filma uz dobru dozu društvene kritike, a poruka vam je važnija od nevjerojatnog twista u, primjerice, “Mare of Easttown”, svidjet će vam se ovaj filmski paketić. A ako volite Ilanu Glazer, bit će vam zanimljivo vidjeti je u ovoj atmosferi, kada ćete jedva čekati da provali nešto smiješno.

Foto: PR