(Louis Vuitton Menswear Fall/Winter 2019-2020, Paris Fashion Week/Getty Images)

Virgil Abloh je 17. siječnja predstavio drugu mušku kolekciju za Louis Vuitton, inspiriranu pokojnom pop zvijezdom i ikonom Michaelom Jacksonom. Nije poznato je li dizajner želio izazvati kritičare i ostale insajdere modne industrije, no Louis Vuitton ovim potezom riskira, a brend bi mogao izgubiti na vrijednosti.
Možda i situacija ne bi podigla toliko prašine, da samo osam dana poslije nije premijerno prikazan dokumentarni film’ Leaving Neverland’ na Sundance Film festivalu. U četverosatnom dokumentarcu, koji je podijeljen na dva djela, Wade Robson i James Safechuck ispovijedaju kako ih je Jackson godinama seksualno zlostavljao. Dokumentarac koji je 3. ožujka 2019. prikazan na HBO-u, odmah je pokupio visoke ocjene te ga je u samo prvom tjednu pogledalo više od 3.67 milijuna gledatelja, što ga čini trećim najgledanijim dokumentarcem na HBO-u u posljednjem desetljeću.

(Louis Vuitton Menswear Fall/Winter 2019-2020, Paris Fashion Week/Getty Images)

U nedavnom intervjuu za New Yorker, Abloh je rekao da nije čuo za kontroverzni dokumentarac, i da se samo želio usredotočiti na Michaela Jacksona kao univerzalnu ikonu, koja je globalno prihvaćena zbog svog humanitarnog rada i glazbe.
Nakon prikazivanja dokumentarca mnogi su počeli potiho bojkotirati Michaelovu glazbu. Kanadske radio stanice su u potpunosti prestale emitirati njegovu glazbu, Jackson Estate je otkazao mjuzikl u Chicagu na temu njegovih najvećih hitova, a Los Angeles Lakersi su maknuli njegovu pjesmu sa svoje glazbene liste.
Pitanje koje se postavlja Virgilu i Louis Vuitton je zašto su to učinili baš sada. U pitanju je ugled cijelog brenda, za sada nikad okaljan kao Prada ili Gucci, u vrijeme kada potrošači brzo kritiziraju i uočavaju i najsitnije greške, brend je sam sebe doveo u nezavidnu situaciju.

(Louis Vuitton Menswear Fall/Winter 2019-2020, Paris Fashion Week /Getty Images)

Iako je do sada cijela priča ostala pod tepihom, sveprisutna Diet Prada je optužila dizajnera da se referira na ‘posuđeni stil’. Također je Abloh prozvan jer je na svoju debitantsku mušku kolekciju LV u prvi red pozvao osumnjičenog silovatelja Iana Connora.
Iako je želio slaviti Michaela Jacksona kao umjetnika i ikonu stila, a ne osuđivati njegov osobni život, brend je trebao računati na negativne reakcije široke mase, jer ispada indiferentan na dugogodišnje seksualne optužbe koje se odnose na ‘kralja popa’.