Ako je jedna suradnja obilježila filmski svijet, onda je to ona između dvojice velikana, Scorsesea i DiCaprija čiji su zajednički filmovi ispisali filmsku povijest.

Međunarodni centar za arhiviranje filmske građe Anthology Film Archives ovih je dana obožavateljima Martina Scorsesea priuštio pravu poslasticu. Naime, omogućio je besplatno gledanje dokumentarca koji potpisuje redatelj i također filmski velikan Jonas Mekas pod imenom “Notes on an American Film Director at Work: Martin Scorsese” iz 2005. Pokojni Mekas je te godine dobio ekskluzivan pristup na filmski set “Departed”. U trileru koji je režirao Scorsese osim DiCaprija glumi i Matt Damon te Jack Nicholson. Film “Departed” je 2006. osvojio Oscara za najbolji film, ali je značajan i po tome što je Scorseseu konačno priuštio zakašnjelog Oscara za najbolje redatelja.

“Od mene su tražili da snimim pet do deset minuta dokumentarnog filma o Martyju kako bih predstavio njegovu retrospektivu, a Marty je u to vrijeme snimao “Departed”. Pitao sam ga mogu li ga pratiti tjedan ili dva, a on je odgovorio da. Tako se dogodilo i ovaj film. Sebastian, moj sin, pridružio mi se s drugom kamerom. Napravio sam kratku verziju i nastavio s duljom verzijom. Budući da sam u to vrijeme bio jako zaposlen drugim projektima, zamolio sam Benna Northovera, dobrog prijatelja, da mi pomogne u editiranju – imao sam nekih 15 sati snimanja. I svi smo se sjajno proveli na snimanju jer svi volimo Martyja! To je vrlo osoban film, u čast prijatelju.” – rekao je Mekas jednom povodom dokumentarca koji je već proglašen najintimnijim i iskrenijim pogledom u odnos dva filmaša.

Film možete pogledati ovdje.

 

 

 

Foto: Getty Images