Vjerovali ili ne, za Halstona neki nisu ni čuli. Većini pak je to ime poznato kao neko modno ime iz prošlosti koje je bilo kratkog vijeka. Zato je limitirana Netflix serija o Royu Halstonu upravo nešto što biste trebali pogledati. Ne samo da će u vama probuditi nostalgiju za zlatnim dobom luksuzne mode, već i nostalgiju za modom općenito – modom kakvu danas sve manje viđamo, dizajnom koji se topi kao ledenjaci u masi digitalnih trendova i jeftine odjeće ili pak pretjerano skupe odjeće koja to ne vrijedi. Dobra, stara vremena mode, koja su gradila najluksuznije modne kuće i imena, moda koja je mijenjala žene, a time i svijet oko sebe – sve je to bio i Halston.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HALSTON (@halston)

Roy Halston bio je američki dizajner, rodio se početkom tridesetih godina i bio je sin jedinac prosječnog bračnog para u kojem je muškarac bio zaposlen, a majka je bila kod kuće. Odrastao je u nasilju svog oca prema majci, a serija započinje upravo scenama iz njegovog djetinjstva u kojem je kao dječak kreirao šešire kako bi oraspoložio svoju majku. Ona je tako prva inspiracija Halstonu, njegova prva muza.

Svakako se ne može preskočiti činjenica da je Halstona utjelovio Ewan McGregor, glumac kojem uistinu sve uloge idu od ruke, pa tako i ova, koju je oživio na toliko nivoa, fizički i emotivno. Pri samoj najavi serije, bilo je jasno da neće biti razočaranih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HALSTON (@halston)

Halston je dakle, napravio veliki zaokret u ženskoj modi, pojavio se kad su francuske kuće poput Oscara de la Rente i Balenciage bile na vrhuncu, a za američka modna imena nije bilo mjesta na visokim katovima francuskog luksuza. Sve je započelo s kreiranjem šešira (koji je nosila i sama Jackie Kennedy), a Halston je zatim ugrabio ono za čim su žene ustvari venule u moru raskoši, a to je jednostavnost, ali jednostavnost koja je istovremeno nosiva umjetnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HALSTON (@halston)

Halston se tako brzo penje na ljestvici popularnosti, u čemu mu pomaže Liza Minnelli koja nosi njegov dizajn, ali i najbolja prijateljica i muza Elsa Peretti, poznata dizajnerica nakita koja je nakon njega kreirala i za Tiffany & Co. Tako uspješan dočekuje lude sedamdesete i dane Studija 54 te Andyja Warhola za doba kojeg Halston postaje najpoželjniji dizajner kojeg su između ostalih kroz povijest nosile Bianca Jagger, Babe Paley, Anjelica Huston, Elizabeth Taylor, Lauren Bacall. Za isti uspjeh zaslužna je i tvrtka Esmark Inc. kojoj dizajner prodaje svoje ime, što ga na kraju i košta gubitka identiteta i slobode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HALSTON (@halston)

No, Netflixova priča nije samo modna priča o Halstonu, već priča o životu. Još jedan pokazatelj kako život može sve dati, a zatim sve i uzeti te kako su na kraju dana identitet i vlastita kreativnost najveće blago. Stvar je naravno puno kompleksnija od toga, Halston je prokockao dio svoje karijere na partyje i kokain. No, na kraju svega, kada izgubi sve, pronalazi mir i vraća se onome zbog čega je sve i počelo. Svojoj istinskoj ljubavi, kreiranju. Serija koja nije samo za modne fanatike, već sve one koje nadahnjuju životne ljudske priče.

Cijelu priču o Halstonu pronađite u aktualnom tiskanom izdanju časopisa Grazia.