Priznanja za film Murina, dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, i dalje stižu. Ovih je dana na dodjeli američkih nagrada Gotham u New Yorku, Gracija Filipović proglašena za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer). 

Gracija Filipović tako je pobijedila konkurente iz kategorije za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer), a to su bili: Frankie Corio (Aftersun), Kali Reis (Catch the Fair One), Anna Diop (Nanny) i Anna Cobb (We’re All Going to the World’s Fair). Podsjetimo, redateljica i scenaristica Murine, Antoneta Alamat Kusijanović bila je također nominirana, u kategoriji najboljeg redatelja debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award). Ta je nagrada  naposljetku otišla u ruke redateljice filma Aftersun, Charlotte Wells. Najboljim dugometražnim filmom godine proglašen je Everything Everywhere All at Once Daniela Kwana i Daniela Scheinerta, javlja HAVC.

Gracija Filipović

Svečana dodjela Gotham Awards bila je održana u ponedjeljak, 28. studenog u njujorškoj sali Cipriani Wall Street. Podsjetimo, Gracija Filipović nominirana je i za najbolju izvedbu glumaca čije su karijere u usponu (Best Breakthrough Performance) na ovogodišnjim Independent Spirit Awards.

gracija filipović

Neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute dodjeljuje nagrade Gotham (Gotham Awards) nezavisnim filmašima i njihovim ostvarenjima od 1991. godine. Nominirane naslove bira odbor koji čine filmski i televizijski kritičari, festivalski programeri i filmski kuratori. Poseban žiri sastavljen od scenarista, redatelja, glumaca, producenata, montažera i ostalih ključnih filmskih stvaratelja, odlučuju o dobitnicima Gotham nagrada.

Gracija Filipović
Gracija Filipović u haljini hrvatskog brenda KLISAB

Gotham Awards se smatraju svojevrsnim početkom “sezone nagrada” i pokazateljem koji će filmovi biti “u igri” na ostalim dodjelama poput Zlatnih globusa, Nagrade udruženja glumaca – SAG (Screen Actors Guild) Awards, Nagrade BAFTA Britanske akademije filmske i televizijske umjetnost, Oscara (ožujak 2023.) i drugih.

Foto: Getty Images