Ovogodišnjoj manifestaciji Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins Hrvatska se pridružuje 5. put.

Manifestaciju od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture prvog vikenda u lipnju kada se u cijeloj Europi za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi te parkovi i perivoji. Ovogodišnja tema je Glazba u vrtu.

Od 2. do 4. lipnja, na lokacijama u Varaždinu i Vrgorcu održavat će se glazbeni susreti u odabranim vrtovima. Ovim se događanjem nastoji potaknuti građane da obrate više pozornosti na prostor oko sebe, da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora, ali i osvijeste povezanost između ljudi i prirode. Njime se također nastoji istaknuti važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi ove vrste kulturne baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije. Ovogodišnjom temom Glazba u vrtu naglasak će biti na zvukovima iz vrtova i parkova kao što su pjev ptica, glasanje ostalih životinja, žubor vode, šum vjetra, šuštanje biljaka, suvremene zvučne instalacije. U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Imotskom i Centrom za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te Konzervatorskim odjelom u Varaždinu priređeni su prigodni edukativni programi.

VRGORAC
Park 4. gardijske brigade-PAUCI
2. lipnja 2023. u 9:00 sati

Program Slušam, tražim, učim zvukove parka organizirali su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca i Konzervatorski odjel u Imotskom. U suradnji s Dječjim vrtićem „Pčelica“ Vrgorac održat će se program Osluškujem i slikam zvuk parka koji uključuje radionice uz pomoć zvučnih centara, u suradnji s Osnovnom školom „Vrgorac“ održat će se program Onomatopeja parka koji uključuje školu u prirodi, a u suradnji sa Srednjom školom Tina Ujevića Vrgorac organizirat će se program Poučnom stazom slušam park koji uključuje edukativno predavanje o vrgorskom gradskom parku.

VARAŽDINSKE TOPLICE
Lječilišni perivoj
2. lipnja 2023. u 10:30 sati

Program Glazba u vrtu – pjesma vode, vjetra i ptica u topličkom Lječilišnom perivoju uključuje prezentaciju kojom će se djeci Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Varaždinske Toplice kao i ostaloj zainteresiranoj publici predstaviti prirodna i kulturna baština Lječilišnog perivoja u Varaždinskim Toplicama, s posebnim osvrtom na glazbu koju u perivoju proizvodi sama priroda.

A što još možete posjetiti ovog vikenda čitajte u našem tjednom pregledu najkul događanja u gradu.

 

Foto: FB Rendez-Vous aux Jardins/ Château de Canon © M. De Mezerac