Hrvatski glazbeni zavod 22. ožujka u 6:24 ujutro organizira koncert simboličnog naziva Glazba glasnija od potresa. Zgrada HGZ-a zatvorena je zbog konstruktivne obnove, stoga se koncert održava u dvorani KD Vatroslava Lisinskog

Na drugu godišnjicu potresa u Zagrebu u Maloj dvorani KD “Vatroslava Lisinskog” održava se jedinstveni glazbeni događaj koji okuplja vrsne umjetnike različitih stilskih profila. Svojim ranojutarnjim nastupom umjetnici nas podsjećaju na strašan događaj kojim je oštećen povijesni centar Zagreba, pa tako i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, omiljena dvorana svih tankoćutnih glazbenika. Ta je zgrada naše najstarije glazbene institucije i udruge trenutačno zbog konstrukcijske obnove zatvorena, ali ona i dalje djeluje, samo izvan matičnog prostora. Prijenos koncerta na rasporedu je u utorak, 22. ožujka, u 6:24 na Prvom programu HRT-a.

Potres u Hrvatskom glazbenom zavodu, dvorana

Za njezinu opstojnost bitno je koncertiranje glazbenika koji su njezini redovni članovi i podupiratelji. Pijanist-skladatelj Matej Meštrović otvara program praizvedbom nove skladbe za svoju omiljenu dvoranu Zvukopis obnove HGZ-a, u kojoj zvukove rada na zgradi koristi kao glazbenu supstancu za raskošnu vokalno-instrumentalnu teksturu. Koncert koji podupire donatorstvo u kulturi, tako važnoj u ova turbulentna vremena, šalje svim gledateljima poruku nade i optimizma, jer potres je ovdje i šira metafora za sve nedaće koje su zadesile čovječanstvo. Budimo se uz glazbu i konstruktivne pozitivne misli, uz prijenos koncerta na Prvom programu HTV u okviru emisije “Dobro jutro, Hrvatska”.

Uz Mateja Meštrovića, nastupaju: Ozren K. Glaser, Duo Hojsak & Novosel, Zdenka Kovačiček i Ante Gelo, Pavao Mašić, Duo Šimatović, Franko Klisović, Ivana Lazar te Laura Vadjon i Hrvatski barokni ansambl.

 

Foto: PR