U šumi informacija o jednom od najtragičnijih obrata koji nas je dočekao na globalnom društveno-političkom polju, teško je razaznati drvo. Ali zato su tu društvene mreže koje na ovaj način prokazuju gdje zapravo leži njihova prava vrijednost

Kao što smo već pisali i kao što ste mogli pročitati u gotovo svakom medijskom kutku otkad se situacija na Bliskom Istoku počela rasplamsavati, stanje u Afganistanu jedna je od većih humanitarnih katastrofa koja je zadesila globalno društvo u vrijeme naše generacije. Dok svijet gleda u nevjerici što se događa na polju ljudskih prava, nemoći individua i zaštiti djece, mnogi se bave prebacivanjem loptice krivice umjesto konstruktivnim mjerama pomoći. 

TASHKENT, UZBEKISTAN - AUGUST 22: In this handout image provided by the Bundeswehr, evacuees from Kabul sit inside a military aircraft as they arrive at Tashkent Airport on August 22, 2021 in Tashkent, Uzbekistan. German Chancellor Merkel said Germany must urgently evacuate up to 10,000 people from Afghanistan for which it is responsible. (Photo by Handout/Bundeswehr via Getty Images)

Za početak, važno je pronaći relevantne izvore informacija, a kao i kod mnogih društveno-političkih pitanja, društvene mreže tu krenu ispunjavati svoju istinsku svrhu. U režimima u kojima se guše novinarske slobode, a pričamo o najbenignijem scenariju, ova platforma postaje najsnažniji glas koji može doći iz takvih država.

KABUL, AFGHANISTAN - AUGUST 10: Halida ,11, from Tahar, who lost her father, killed by the Taliban holds her cousin Shafika, 8 months, along side family as displaced Afghans arrive at a makeshift camp from the northern provinces desperately leaving their homes behind on August 10, 2021 in Kabul, Afghanistan. The Taliban has taken control of six provincial capitals, among other towns and trade routes, since the United States accelerated withdrawal of its forces this year. Afghan families from Kunduz, Takhar and Baghlan provinces have arrived in Kabul in greater numbers, fleeing the Taliban advance. (Photo by Paula Bronstein /Getty Images)

Iskustva i informacije iz Afganistana

Bilo da se radi o hrabrim stanovnicima koji žele informirati svijet i putem toga apelirati na pomoć, ili istraživačkim novinarima kojima možda ne pomažu papir i olovka ali pomažu Twitter, Facebook i Instagram zbog svoje brzine prijenosa informacija. U nastavku pogledajte neke od profila koje bi svatko od nas trebao zapratiti. 

@SINCERELYNOORIA

Nooria je Afganistanka koja se trenutno nalazi u Australiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nooria (@sincerelynooria)

@RUSTAMWAHAB_

Rustam Wahab je osoba iza @ukfactcheckpolitics koja na svom profilu dijeli videe koje dobiva direktno iz Afganistana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rustam Wahab (@rustamwahab_)

@YAMPHOTO

Marcus Yam je istraživački novinar i fotograf koji radi za Los Angeles Times, a trenutno se nalazi u Kabulu.

@THEAFGHAN

Sigurni i službeni profil koji pokušava objasniti stanje u Afganistanu te prati sve aktualnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Afghan / افغان (@theafghan)

@OMAR.HAIDIRI

Omar Haidiri je borac za ljudska prava, a posebno se specijalizirao za život Afganistanaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Omar Haidari (@omar.haidari)

flash!

Ako želite pomoći, neke od adresa na koje se možete javiti jesu ona Kristijana Iličića koji prikuplja pomoć kako bi izvukao neke od svojih prijatelja i poznanika koji su ga ugostili za vrijeme njegova putovanja u Afganistanu, kao i adresa poznatog filantropa Quentina Quarantina. 

Fotografije: Paula Bronstein, Isaiah Campbell, Bundeswehr/Getty Images