U Galeriji Studija dizajna, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom “1:1”. Radi se zanimljivoj izložbi o – stolcima!

Stolac kao dizajnerski izazov

Od samih začetaka struke industrijskog dizajna, projektiranje stolice predstavljalo je jedan od najvećih izazova za dizajnere. U tom se složenom proizvodu isprepliću razne discipline, kroz koje se može iščitati i slika svijeta u kojemu nastaje: društvene, ekonomske i političke prilike te epohe, primjerice – stupanj tehnološkog razvoja ili duh vremena. U današnje digitalno doba, obilježeno eksponencijalnim razvojem tehnologije, legitimno je preispitati pristup promišljanju i oblikovanju ovog, svima bliskog proizvoda.

Studenti su problematici zadatka pristupili iz nekoliko različitih uglova: otkrivajući inspiraciju među klasicima dvadesetog stoljeća s osvrtom na današnji kontekst, u vlastitoj interakciji s predmetnom okolinom ili u zamišljenim scenarijima budućnosti. Razvoj koncepata odvijao se paralelno s teorijskim i praktičnim stjecanjem znanja i vještina, a nastavni sadržaj uključio je i posjet renomiranoj domaćoj tvornici namještaja, Prostoria d.o.o., uz vodstvo našeg najprominentnijeg industrijskog dizajnera, Nikole Radeljkovića koji je bio i gost-kritičar prilikom studentske prezentacije radova, te posjet tvornici Jadran tvornica interijera d.o.o. Studenti su semestar zaključili izradom funkcionalnih modela svojih projekata, u samostalnoj produkciji ili uz posredstvo lokalnih obrtnika, u mjerilu 1:1 – koje je poslužilo kao naziv prateće izložbe.

Kako dizajnirati inovativni proizvod za sjedenje, prema aktualnim ergonomskim standardima i realnim gospodarskim, tehnološkim i društvenim okolnostima, uključujući i kritički odnos prema sjedenju kao rastućem zdravstvenom problemu? Upravo to bio je zadatak studenata na predmetu Projektiranje – industrijski dizajn 5, ak.god. 2022./2023. Rezultati njihova rada –   petnaest funkcionalnih prototipa stolica u stvarnoj veličini – predstavljeni su u Galeriji Studija dizajna, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba nudi pregled vrlo različitih ishoda koje prepoznajemo u heterogenosti koncepata, materijala i oblika. Autori postava izložbe, studenti Bruna Sladoljev-Jolić, Ivan Đukez, Dora Pavešić i Eva Rodinis objašnjavaju: “Kao proizvod s naizgled jednostavnim zahtjevom sjedenja – a istovremeno zaštitni simbol produkt dizajna – stolica postaje medij kojim se posjetiteljima približava kompleksnost i ljepota dizajnerskog procesa te jedinstvenog načina rada na samom Studiju, dokumentiranog skicama, fotografijama i eksperimentima iza svake stolice. Kroz novonastale predmete u stvarnom mjerilu, izložba otkriva individualnost unutar grupe studenata kao najavu raspona i potencijala nove generacije produkt dizajnera.”

Izložbu je moguće posjetiti do 29. svibnja 2023., radnim danom od 8 do 20 sati na adresi Frankopanska 12 u Zagrebu.

Fotografije: Pavel Posavec