Poznato je: kad je kosa u pitanju, “uvijek želimo ono što nemamo”. Čak i ako ne govorimo o boji kose, često želimo kovrče ako imamo ravnu kosu ili da je možda malo više gusta…

I upravo imati volumen kad imate finu, ravnu kosu nije nužno jednostavno jer određena rutina može biti kontraproduktivna. Frizerka Delphine Courteille s nama dijeli najčešće pogreške koje treba izbjegavati ako želite volumen.

Volumen kose i korištenje pogrešnih preparata pri pranju

Ne razmišljamo uvijek o tome, a opet, na volumen itekako utječe pranje kose. “Vrlo bogati preparati nisu prikladni za tanku ili rijetku kosu, jer imaju tendenciju otežati ju i daju spljošten učinak”, kaže frizerka. “To je također slučaj s formulama koje sadrže silikone. Naravno, čine kosu sjajnom i smanjuju kovrčanje, ali na kosi kojoj nedostaje volumena, to je katastrofa.”

Frizerka preporučuje rutinu za povećanje volumena kose (dakle, bez silikona) ili korištenje hidratantnih preparata. Vaša je kosa (vrlo) suha i potrebna joj je dublja njega? “Sasvim je u redu koristiti bogati tretman ili ulje, ali potrebno je nanijeti ga kao predšampon, dan prije pranja”, odgovara ona.

Volumen kose i uporaba previše preparata

Također podsjeća na to da se tretman, regenerator ili maska, nanosi samo na dužinu i mora se dobro isprati. Što se tiče preparata za oblikovanje kose, frizer ne savjetuje korištenje pjene za oblikovanje kose jer njezina formula često sadrži alkohol koji otežava kosu i nakuplja se na vlasima. Umjesto toga, preporučuje korištenje spreja za oblikovanje ili strukturiranje, koji daje lakši volumen, ali ostaje prirodan, čak i ako imate rijetku kosu.

Volumen kose i način sušenja

Za mnoge žene sušenje kose naopako može biti ključ za labav korijen kose, a time i volumen. Problem? Ovaj način stiliziranja nije prikladan za sve tipove kose: “Važno je ići suprotno od smjera rasta kose”, ističe naša stručnjakinja. Konkretno, radi se o promatranju smjera “rasta” vaše vlasi i kretanja u suprotnome smjeru kada to činite. Ako pri sušenju slijedite smjer rasta, riskirate još više izravnati kosu.

Cijeli dan ručno češljati kosu je primamljivo, ali kontraproduktivno. “Nasilno ćemo aktivirati produkciju sebuma pri korijenu, što će dovesti do još ravnije kose”, kaže naša frizerka. Dodajte volumen prilikom sušenja i po potrebi češće perite kosu.

Foto: Pexels