Ljeto je završilo, a žudnja za morem nostalgično se vratila pobuđena izložbom fotografija koja je jučer otvorena u Galeriji SOL u Zagrebu. Na samostalnoj izložbi Željko Plašč predstavio se izborom fotografija objedinjenih pod nazivom “Govor mora”.

Iako bi možda bilo za očekivati kako more tjera oko da ga zabilježi u koloru, Željko Plašč preferira crno-bijelu fotografiju i priča jednu posebnu priču oslobođenu pukog estetskog bogatstva svih nijansi mora.

More nije tematizirano iz očekivanog aspekta vizualno inspirativnog i lako dojmljivog motiva, već ga pratimo kroz ciklus fotografija putem njegovih fizičkih mijena dok ono povremeno preuzima funkciju gradivnog, spojnog ili nadopunjujućeg elementa određene, često ljudske, priče. Interakcija među ljudima u grupnim aktivnostima izmjenjuje se s kontemplativnim prikazom pojedinaca u direktnom odnosu s prirodom.

 

Ono što predstavljene fotografije čini posebnim jest njihova nepretencioznost, ali istovremeno i topla ljudska priča zabilježena pomnim okom kroz interakciju čovjeka i prirode ili čovjeka s čovjekom. Negdje između tehničkog savršenstva odnosno maksimalne “dotjeranosti” fotografije i krajnjeg suptilnog minimalizma pozicionirale su se fotografije Željka Plašča.

I dok sve dublje ulazimo u jesen, pozivamo vas da posjetite ovu inspirativnu izložbu posvećenu moru kako biste i sami spoznali nevjerojatnu nenametljivost, ali istovremenu intrigantnost izloženih fotografija Željka Plašča koje svakim novim kadrom pozivaju promatrača da ih pomnije pogleda.

Izložba ostaje otvorena do 24. listopada 2019.

 

S otvorenja izložbe: Rolando Nikčević, Vesna Špoljar i autor fotografija Željko Plašč
S otvorenja izložbe: Rolando Nikčević, Vesna Špoljar i autor fotografija Željko Plašč