Ovih dana svjedočimo strašnim događanjima u Afganistanu, a javnost najviše brine za žene i djecu jer im je prošli režim branio školovanje, samostalni izlazak ili nenošenje burke, a prisilne udaje i seksualna zlostavljanja bila su svakodnevica. Rijetke fotografije izazivaju zabrinutost

Kao što nesumnjivo znate, talibani su u nedjelju upali u Kabul nakon što su preuzeli veći dio ostatka zemlje i preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palačom, što znači da je na vlasti ova militantna islamistička skupina 20 godina nakon što su ih potjerale vojne snage predvođene SAD-om. 

Kad su talibani posljednji put vladali Afganistanom, ženama su zabranili rad ili pohađanje škole, a morale su pokrivati cijelo svoje lice i tijelo te bi bile kažnjene ako to nisu učinile. Također im je bilo zabranjeno napuštati svoje domove osim u pratnji muškog člana obitelji.  Fotografija objavljena na Twitteru prikazuje fotografije žena ispred salona ljepote u Kabulu preko kojih se nanosi bijela boja, netom nakon što su talibani zauzeli grad. Fotografiju je u nedjelju podijelio Lotfullah Najafizada, čelnik afganistanske novinske kuće Tolonews TV.

I iako nema službene potvrde zašto su fotografije žena izbrisane, postoje svjedočenja da im se već sada počeo braniti rad te im se prijetiti smrću i prisilnom ženidbom, iako se talibani službeno očituju kako do kršenja prava žena neće doći. Istovremeno, ubrzo nakon što je grad pao, talibanska deklaracija na internetu je navodno obavijestila žene da je nošenje burke sada obavezno u svim javnim prostorima. 

Mnoge žene u Afganistanu sada pozivaju u pomoć putem društvenih mreža, neke čak i dajući izjave raznim međunarodnim TV kućama, naglašavajući da se boje gubitka svojih sloboda i prava. Političarke i aktivistkinje boje se odmazde i smrti, a strah je toliko snažan da se od nedjelje na brojnim snimkama i fotografijama žene gotovo uopće nisu mogle vidjeti jer su se sakrivale u raznim utočištima.

Oko 1975. godine, studentice Politehničkog sveučilišta u Kabulu. (Foto: Zh. Angelov/Hulton archive/Getty Images)

Desetljećima je tradicionalna afganistanska burka, uglavnom prodavana u nijansama plave, bila sinonim za afganistanski ženski identitet u cijelom svijetu. Obično izrađen od teške tkanine, posebno je dizajniran za pokrivanje korisnice od glave do pete. Tkanina s mrežom postavljena je blizu očiju tako da žena iznutra može proviriti kroz mrežicu, ali nitko ne može vidjeti iznutra. Provodila se strogo za vrijeme talibanskog režima krajem 1990 -ih, a nakon pada talibana 2001., iako su mnoge nastavile birati burku u skladu s vjerskim i tradicionalnim uvjerenjima, njezino odbacivanje od strane milijuna žena diljem zemlje postalo je simbol novog vremena. 

U Kabulu je osjećaj tuge i panike obuzeo žene u glavnom gradu Afganistana. S dvije trećine stanovništva mlađe od 30 godina, većina žena ovdje nikada nije živjela pod kontrolom talibana. I dok brojne zemlje, okružene oko NATO-a, pokušavaju pomirljivo komunicirati s talibanima tražeći ih da ne dolazi do krvoprolića i nepoštivanja osnovnih ljudskih prava, teško je osjećati ikakav optimizam oko situacije koja je pred njima, i nama kao društvu kojeg se ovo tiče. 

 

 

Foto: Paula Bronstein/Getty Images News via Getty Images