Ovogodišnji FMFS “zatrpat” će nas filmovima od 16. do 25. lipnja na četiri splitske lokacije – Ljetno kino Bačvice, Kinoteka Zlatna vrata, plato ispred Doma mladih i tvrđava Gripe. A kako bismo vam olakšali “slatke muke” oko odabira između čak 72 filma iz 30 zemalja, donosimo preporuke festivalskog programskog savjetnika Daria Dunatova

Budući da je ugledni Guardian ovu (već) kultnu dalmatinsku kulturnu manifestaciju uvrstio u probrano društvo “veteranskih” europskih filmskih festivala, krajnje je vrijeme da odaberete vaše filmske favorite i osigurate svoje mjesto na jednoj od slikovitih festivalskih lokacija. Jer, povratkom na “staro normalno” – ne sumnjamo da će se tražiti karta više!

Kino Tvrđava Gripe_FMFS 2022
Nova FMFS lokacija – sjeveroistočni bastion tvrđave Gripe

Upravo zato smo zamolili FMFS ekipu za preporuku top pet igranih dugometražnih filmova – a evo koje naslove je za nas nakon detaljne analize izdvojio Dario Dunatov, magistar sociologije koji je ujedno novinar na portalu Vizkultura te voditelj i koautor emisije “Slobodno lajanje” na community radiju KLFM.

Dario Dunatov

TOP 5

Lunana / Lunana: A Yak in the Classroom (Pawo Choyning Dorji)

Lunana_FMFS 2022

Lunana je topla ljudska priča smještena u ledene i poetične planinske vrhove Butana. Od prvog kadra podsjeća na voljeni TV klasik “Život na sjeveru”, samo što se ovdje radnja vrti oko Ugyena, mladog učitelja koji zadnju godinu obvezne školske prakse mora odraditi u zabačenom planinskom selu Lunana.
Film je osvojio srca publike, kritike, ali i Američke filmske akademije s obzirom na to da je bio nominiran u konkurenciji najboljeg stranog filma na Oscarima. No iako nije osvojio prestižni kipić, ovaj pravi
feel-good film osvojio je srca gledatelja – a ove godine mu pripada čast da otvori tvrđavu Gripe kao novu FMFS lokaciju. 

Nježno / Gentle (Anna Nemes, Laszlo Csuja)

Nježno_FMFS 2022

Mađarski film “Nježno” svijetu bodybuildinga i njegovim akterima pristupa s dirljivom nježnošću i suptilnom emotivnošću, naglašavajući krhkost unutarnjeg svijeta likova koji se kriju ispod dojmljivo istreniranih i snažnih tijela.
Precizno režirana od strane redateljskog para Nemes i Csuja, priča prati bodybuildericu Edinu koju je s iznimnim senzibilitetom odglumila naturščica i višestruka mađarska prvakinja u bodybuildingu Eszter Csonka. Vizualno iznimno dojmljiv film prvo nas uvlači u svijet ovog specifičnog sporta, a onda pod kožu likova koji ispituju granice fizičke i emotivne izdržljivosti u nečem što počinje kao priča o uspjehu – a zasja kao punokrvna priča o ljubavi, odricanju, podržavanju, potpori i prevladavanju osobnih limita. 

Zalazak sunca / Sundown (Michel Franco)

Zalazak sunca_fmfs 2022

Talentirani i relativno mladi meksički redatelj Michel Franco već je skrenuo pažnju na sebe nizom sirovih, bizarnih i beskompromisnih filmova te se prometnuo u svježe ime južnoameričke filmografije.
Ova psihološka drama puna iznenađenja, a za koju je Franco ujedno napisao i scenarij, mami glumačkom postavom koju čine Tim Roth i Charlotte Gainsbourg. Moćni par hipnotičkom snagom uvlači gledatelje u bizarnu priču koja se pred njima polagano odmotava, provocirajući ih da pohvataju konce radnje, “stave se u kožu” likova, opravdaju ponašanja aktera te propituju njihove motivacije od prvog do zadnjeg kadra. Drugim riječima, “Zalazak sunca” film je koji ne pušta gledateljevu pažnju.

Rimini (Ulrich Seidl)

Rimini_FMFS 2022

Austrijski redatelj Ulrich Seidl nezaobilazno je ime europskog filma posljednjih dvadesetak godina, a u njegovim provokativnim igranim i dokumentarnim filmovima čak su i neki domaći autori pronašli inspiraciju.
“Rimini” ima sve karakteristike njegovog autorskog potpisa, a koncipiran je kao studija lika nekoć popularne austrijske pop zvijezde Richiea Brava koji preživljava na račun stare slave. Film je to o prolaznosti života, naličju slave, zaboravu te iznad svega o usamljenosti, kojeg nosi karizmatični glumac Michael Thomas živopisnom i bespoštednom ulogom koja će posjetiteljima ljetnog kina Bačvice ostati u mislima dugo nakon što pogledaju film. 

Tiha zemlja / Silend Land (Agnieszka Woszczynska)

Tiha zemlja_FMFS 2022

Film poljsko-talijanske koprodukcije “Tiha zemlja” počinje kao idilična razglednica savršenog ljetovanja glavnih aktera, koja spletom bizarnih okolnosti i iracionalnih odluka polagano prelazi u noćnu moru.
Talijansko sunce, neprilike koje ih snađu i upornost da imaju savršeno ljetovanje testiraju granice bračnog para u središtu radnje filma. Poljska redateljica Woszczynska, kojoj je ovo dugometražni debitantni film, uspješno se poigrava s očekivanjima gledatelja, pa jednu klasičnu ljetnu priču o mladom bračnom paru na odmoru u Italiji finim crnohumornim bravurama i nebičnim zapletom oblikuje u dramu u kojoj na površinu isplivavaju osobni problemi likova. “Tiha zemlja” film je koji će zbog svoje teme, ali i sofisticirano-zaigranog pristupa svakako zainteresirati gledatelje, te rezonirati sa svima uključenima u turizam na bilo koji način. 

Što drugo dodati nego – bacite ješku na FMFS i nabavite svoje ulaznice

 

Foto: FMFS, PR