Tree-Kånken posveta je prvom Kånkenovom dizajnu iz godine 1978. Dizajn se kultnog ruksaka tijekom godina tek neznatno mijenjao, zadržavajući prepoznatljivu jednostavnost i funkcionalnost. Zbog toga je Kånken brend poznat u cijelom svijetu

Tree-Kånken izgleda nešto drukčije od današnjeg klasičnog Kånkena. Prije svega, njegov je dizajn inspiriran prvim Kånkenom čije su naramenice ušivene sprijeda po dužini, dok se prednji džep uopće ne vidi. Također, Tree-Kånken je izrađen od patiniranog materijala razvijenog kao alternativa materijalima na bazi fosila – Pine Weave (borova tkanina).

fjalraven Treekanken ruksak

Pine Weave: Fjällräven tkanina izrađena od sirovina koje nisu na bazi fosila

Tree-Kånken rezultat je istraživanja Fjällrävena koje je u tijeku, a čiji je cilj održiviji način proizvodnje trajnije, funkcionalnije i bezvremenske opreme. Glavna tkanina i podstava Tree-Kånkena izrađeni su od nove Fjällrävenove borove tkanine. Tkanina na bazi drveta, koju je ekskluzivno razvio Fjällräven, izrađena je od filamentnih vlakana i optimizirana za dodatnu izdržljivost i funkcionalnost.

Johanna Mollberg Fjalraven

Prema riječima Johanne Mollberg koja radi na razvoju proizvoda, pronalazak načina korištenja materijala koji ne koriste potrošne fosilne sastojke ključni je zadatak: „To (razvoj borove tkanine) je način da stvari ostanu pod kontrolom i da možemo istraživati ​​nove i bolje načine izrade i nabave materijala. Putovanje je to u kojem uvijek nastojimo poboljšati svoj utjecaj na okoliš. Pine Weave dio je tog putovanja u kojem smo puno naučili, ponajprije kako je važno biti skroman prema izazovima na koje nailazimo. Uvijek se nastojimo poboljšati, ali moramo izbjeći scenarij gdje poboljšanja na jednom području stvaraju probleme na drugom, kao primjerice u slučaju materijala na biološkoj osnovi koji štete biološkoj raznolikosti ”.

fjalraven treekanken ruksak

Nabavljanje sirovine za borovu tkaninu Fjällräven ruksaka

Drvna sirovina iz Fjällrävena potječe iz kultiviranih i certificiranih šuma nedaleko od Fjällrävenova rodnog grada Örnsköldsvika na sjeveru Švedske – nikada iz djevičanskih šuma. Postojeći industrijski proces koji drvo pretvara u celulozu ne razlikuje certificirano, sljedivo drvo od drugih izvora drva. Dakle, pulpa koja se koristi u tkanju borove tkanine miješa se s ostalim drvetom koje ide u proces proizvodnje celuloze. Iako sljedivost od ruksaka do stabla u trenutnom sustavu proizvodnje nije u potpunosti moguća, Fjällräven ipak odgovara na sve jači zahtjev za korištenjem više sljedivog, certificiranog drva u industrijskim procesima. “Neprestano istražujemo kako u proizvodnji možemo koristiti više materijala na bio, no također moramo stalno poboljšavati i pronalaziti bolje načine njihove nabave”, zaključuje Mollberg.

fjalraven treekanken ruksak

Kao i sve Kånken torbe i pribor, Tree-Kånken izvrstan je ruksak za svakodnevne aktivnosti, sa svim praktičnim detaljima koje ljubitelji Kånkena poznaju i vole. Također sadrži i neka nova rješenja, poput petlji na prednjoj strani za pričvršćivanje svjetla za bicikl, donjih remena za pričvršćivanje jakne ili prostirke za prakticiranje joge i reflektirajućeg logotipa. 

P.S. Sviđa vam se? Možete ga probati osvojiti na našem Instagram ili Facebook profilu!

flash!

Åke Nordin utemeljio je Fjällräven 1960. Godine svom podrumu u gradu Örnsköldsviku u sjevernoj Švedskoj. Danas je ova bezvremenska, funkcionalna i izdržljiva oprema za boravak u prirodi poznata u cijelom svijetu i može se pronaći u više od 30 zemalja. Fjällrävenova ponuda obuhvaća odjeću za boravak u prirodi i modne dodatke za muškarce i žene, kao i ruksake, šatore i vreće za spavanje. Fjällräven na prvo mjesto stavlja odgovorno ponašanje prema ljudima, životinjama i prirodi te potiče interes za aktivnim životom te aktivnostima na otvorenom. Tvrtka je pokrenula i dva popularna događanja u prirodi, Fjällräven Classic i Fjällräven Polar, koja privlače tisuće sudionika svake godine. Fjällräven proizvodi u Hrvatskoj su dostupni unutar trgovina Iglu Šport (Zagreb, Rijeka, Starigrad Paklenica), ShoeBeDo poslovnicama diljem Hrvatske te na web-stranici www.fjallraven.com