Ova finska sauna triangularnog oblika izrađena od rebrastog polikarbonata inspirirana je tradicionalnim japanskim čajanama koje imaju zaseban ulaz za gosta i domaćina. 

Budući da kultura sauna postaje sve utjecajnija u Japanu, arhitekt Taichi Kuma dizajnirao je “sankaku saunu” uz vilu u planinskom predjelu Japana. 

Kako bi gost mogao uživati u pogledu na zeleno okruženje i izmjenu ambijentalnih boja ovisno o sezoni, korišteni su zidovi od transparentnog polikarbonata čime se naglašava doticaj s prirodom

Konceptualni dizajn objekta uključuje dvoja vrata, pri čemu se ispred izlaza za goste nalazi prostor za tuširanje – nezaobilaznog rituala nakon svakog boravka u sauni.

Jednostavne male saune smještene u prirodi postaju sve popularanije recentnih godina, a poglavito u pandemijskim vremenima kada se ponovno vraćamo prirodi u potrazi za well-beingom

A tko se ne bi želio prepustiti psihofizičkoj relaksaciji u sauni usred šume, pogotovo nakon prethodnog hodanja u šumi odnosno “šumskog kupanja” kako to nazivaju Japanci (shinrin-yoku), a koje omogućuje duboko opuštanje kroz osjetilno povezivanje s prirodom.

Foto: https://www.instagram.com/taikuma/