Nakon što je 2020. godine otkazan, a prošle godine održan u ljetnim terminu, jučer je na tradicionalni datum u svibnju otvoren 75. filmski festival u Cannesu. Ovaj legendarni događaj koji okuplja svjetsku filmsku elitu u sljedećih će desetak dana donijeti optimalnu dozu filma, zabave i mode. Evo kako je prošlo otvorenje i što možemo očekivati!

Na prvoj večeri ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala u Cannesu prikazan je film Final Cut, francuska zombi komedija. Ovo je samo prvi film u nizu brojnih internacionalnih naslova koji će se u sljedećih deset dana prikazati na poznatom filmskom platnu. Za Zlatnu palmu natječe se 21 film, a stručnjaci kažu da su Armageddon Time, Crimes of the Future, Three Thousand Years of Longing, The Stars at Noon, Elvis i Broker neki od onih na koje treba obratiti pozornost. Ipak, za finalne ocjene i dojmove pričekat ćemo projekcije i završetak festivala.

Forest Whitaker

Ulogu predsjednika žirija ove godine ima Vincent Lindon, a članovi žirija su Asghar Farhadi, Joachim Trier, Rebecca Hall, Jeff Nichols, Noomi Rapace, Deepika Padukone, Ladj Ly i Jasmine Trinca. Tijekom uvodne večeri nagradu za životno djelo dobio je legendarni Forest Whitaker, a predsjednik Ukrajine obratio se gostima putem videa i pritom dobio gromoglasni pljesak.

Moda bez suzdržavanja

Osim što je jedan od važnijih filmskih festivala, Cannes je uz Oscare i Met Galu možda i najuzbudljije modno događanje. Već prvoga dana zvijezde nisu štedjele na ekstravagantnim haljinama i glamuroznim detaljima, zbog čega je crveni tepih stvarno bio dojmljiv. Voluminozni šlep kojega se ni Rihanna ne bi posramila, šljokice, perje, mašne i jarke boje samo su neki od modnih trenutaka koje nismo mogli ne primijetiti. Do 28. svibnja, kada ovaj poznati festival završava, zasigurno ćemo vidjeti još puno uzbudljivih red carpet izdanja. Ovo su neki od najzanimljivijih outfita s otvorenja festivala!

Eva Longoria (Alberta Ferretti)
Julianne Moore (Bottega Veneta)
Deepika Padukone (Sabyasachi) i Rebecca Hall (Gucci)
Katherine Langford (Prada)
Lori Harvey (Alexandre Vauthie)
Lashana Lynch (Fendi)
Tallia Storm
Emilia Schüle
Farhana Bodi
Amandine Petit
Frédérique Bel

 

 

Foto: Gareth Cattermole/ Pascal Le Segretain/ Andreas Rentz/ Getty Images