Nagrađivani dugometražni igrani prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović u kina Ujedinjenog Kraljevstva i Irske stigao je 8. travnja, a francuska će ga publika u kinodvoranama imati prilike gledati od 20. travnja. 

Prošlo je ljeto obilježilo film „Murina“ kada je nagrađen prestižnom Zlatnom kamerom (Caméra d’Or) u Cannesu. Svoju kinopremijeru u Velikoj Britaniji imao je proteklog vikenda, u londonskom kinu Curzon Bloomsbury gdje je bila prisutna i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović. Film će se moći pogledati i u nekoliko drugih kina. Osim Londona, film će se prikazivati diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, uključujući Manchester, Edinburgh, Glasgow, Sheffielda, Bristola, Belfastu i Dublin. Popis kina možete pronaći na stranici distributera zaduženog za distribuciju Murine u Velikoj Britaniji i Irskoj – Modern Films.

 

Nagrađivani prvijenac Antonete Alamat Kusijanović u kina diljem Francuske stiže 20. travnja, a za distribuciju u Francuskoj zadužena je kuća KBMO. Osim toga, „Murina“ i dalje putuje po svjetskim festivalima, pa je tako nedavno otvorila Međunarodni festival glazbe i filma u francuskom Marseilleu, a krajem travnja otvara i SEEfest u Los Angelesu.

„Murina“ je svjetsku premijeru imala u sklopu programa 15 dana autora festivala u Cannesu u srpnju 2021. godine, a nakon toga prikazana je na mnoštvo festivala diljem svijeta, te je na nekima od njih osvajala i nagrade. Neke od njih su nagrada za najbolji film na međunarodnom festivalu u Hamptonsu, zatim za najistaknutiju filmašicu (Femme de Cinéma) na festivalu Les Arcs, za najbolji film po odabiru glavnog žirija i Cineurope na bruxelleskom Cinemamedu (uz posebno priznanje žirija kritike), Grand Prix u Luxemburgu na CinEastu, nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na festivalu u Sofiji te mnoge druge.

film murina

Radnja filma odvija se tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov dom stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Murina je snimana je na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano.

Foto: HAVC, Getty Images