Vjerujemo kako je većina nas barem jednom zavirila u Figa Garden bar, skriven u divnom dvorištu veže u Gundulićevoj 39.

Jedno je to od tih mjesta u centru Zagreba koje vam pruža osjećaj kao da ste zapravo negdje drugdje. Mala točka susreta iz koje svi izlaze zadovoljni. Od ove godine Figu je preuzeo Izraelac Ofek Aviv iz Tel Aviva, već poznato ime zagrebačke društvene scene. Pod njegovom menadžerskim vodstvom, Bustan bar u Varšavskoj prolazio je kroz najbolje poslovne i društvene trenutke. Sada je Ofek zakoračio u nove poslovne pothvate i otkrio nam što možemo očekivati od novog Figa Garden bara.

Nedavno si preuzeo Figa Garden bar u Gundulićevoj ulici, reci nam nešto više o tome i kako to da si se odlučio na taj korak?

Krajem prošle godine tražio sam mogućnosti u ugostiteljstvu, u centru grada, a kada se pojavila Figa, odmah sam osjetio konekciju s tim mjestom. Skrivena lokacija, ali u centru grada, dizajn, trebalo je samo uzeti mjesto u svoje ruke, dati mu malo dodira i duše kako bi oživjelo. Stvari su se posložile i početkom ove godine ušao sam u prostor i od tada je krenula moja priča u Figi.

Figa Garden Bar

Već imaš iskustva s poduzetništvom u Hrvatskoj, vodio si Bustan bar u Varšavskoj i pretvorio ga u vibrantno mjesto za druženje, u centru grada. Reci nam više o tome i svom idućem koraku s Figa barom.

Bustan je bio sjajno iskustvo i naučio me puno poduzetničkih vještina, ali nažalost, tamošnja situacija nije mi išla u prilog i nisam tamo vidio budućnost. Putovao sam Europom nekoliko mjeseci, a u Zagreb sam se vratio nadahnutiji nego ikad. Figa je za mene bila dobar svježi teren da pokažem znanje, pristup i ljude s kojima sam se povezao tijekom svog boravka u Bustanu i od tog trenutka nastavim stvarati jedinstvene lokacije u Zagrebu.

Figa Garden Bar

Figa Garden Bar

Što možemo očekivati od novog Figa bara, koje nam novosti donosiš?

Figa je sjajna priča koja se odvija malo po malo. Upravo smo lansirali izraelski bagel, izvrstan zalogaj iz Izraela, za koji sam siguran da će domaća publika prepoznati, uživati u njemu i i da će joj biti vrlo zanimljiv. Bagel se pridružuje našim kolačićima i kolačima, tako da u Figi možete uživati u malim zalogajima uz piće. Ovaj balans pića i hrane mi je jako bitan, to je nešto na što sam navikao od malih nogu, a jako je popularan u Europi, ali u Zagrebu tek počinje dobivati popularnost. Osim jelovnika i ponude, naša lokacija unutar tajnog dvorišta stvara vrlo jedinstvenu vibru i zajednicu. Imamo sjajan miks kreativnih hrvatskih lokalaca, zajedno sa stranom publikom, i ovaj spoj je definitivno dio našeg iskustva i priče.

Očito se dobro osjećaš u Zagrebu, hoćeš li ostati, kakvi su ti planovi ovdje?

Nakon tri godine ovdje, definitivno osjećam povezanost s gradom, osim poslovne strane, dio sam Adidas trkačke zajednice, te nekoliko drugih projekata i zajednica. Osjećam da se Zagreb otvara prema svijetu i da je mlada publika, koja putuje i doživljava više stvari, spremna za sljedeći korak i za više jedinstvenih i autentičnih iskustava. Ovdje sam da ostanem, barem sljedećih nekoliko godina, a cilj je doista rasti u industriji barova i bistroa. Više mjesta gdje možete uživati u iskustvu, priči i ideji  koja stoji iza toga, mjesta koja povezuju moja putovanja i iskustva iz cijelog svijeta i donose ih u ovaj lijepi grad Zagreb.

Figa Garden Bar

Osjećaš li podrživu poslovnu klimu ovdje?

Ne, od strane vlasti. Birokracija i procedure su jako nejasne i teško pristupačne, a svaku promjenu razmatram nekoliko puta jer se kasnije trebam baviti papirologijom i eventualnim problemima. Osim toga, mnoga pravila koja se tiču računovodstva i svakodnevnog vođenja poduzeća vrlo su staromodna i odvlače poduzetnike od bavljenja važnim pitanjima i razvoja našeg poslovanja. Ali kao što sam rekao, postoji i pozitivan dio u cijeloj priči. Dobivam veliku pomoć i podršku od kolega iz branše i drugih poduzetnika. Svi se trudimo dijeliti znanje, iskustvo i ideje i mislim da je to nešto čega nema ni u jednom gradu i zahvalan sam na tome.

Figa Garden Bar

Figa Garden Bar

Figa Garden Bar

Figa Garden Bar

 

Foto: Facebook Figa Garden bar