Kada je prije tri godine krenuo proizvoditi 100% prirodni sok od mandarine u dolini Neretve, Josip Tutavac bio je jedan od rijetkih s tom idejom.

Vrlo brzo promaknuo se u prepoznatljiv brend kojem su vrata otvorili i neki veći lanci trgovina. No, Josip i dalje inzistira na malim količinama, obzirom na dostupnost lokalnog domaćeg voća. Mi smo se osobno uvjerili u kvalitetu GUUC sokova i baš vam zato želimo ispričati ovu uspješnu poduzetničku priču s juga. Kada naletite na GUUC, znajte da ga želite popiti.

Je li sada vrijeme mandarina i ostalog voća iz kojih nastaje najbolji domaći craft sokić?

Sada je najbolje vrijeme za proizvodnju sokova u Dolini Neretve jer se voće od kojih sokovi nastaju upravo bere i u optimalnom je stupnju zrelosti. Ukusnost je na maksimumu! I hvala za epitet “najbolji domaći craft sokići” (smijeh).

Reci mi kako si se našao u priči zvanoj GUUC, kako i kada si ju pokrenuo?

Nakon što sam se neplanski vratio u rodni Opuzen, nakon završenog fakulteta, Kemijsko inženjerstvo i tehnologija, osam godina sam radio u firmama koje su blisko povezane s poljoprivrednom proizvodnjom. Vidio sam da se gotovo ništa ne prerađuje u kvalitetne proizvode dodane vrijednosti već se po niskim cijenama plasira na tržište u svježem stanju.

Velike količine svježeg voća i povrća čak završavaju kao otpad jer se u trenutku berbe ne mogu prodati, iako se radi o zdravom i ukusnom voću i povrću. Tada se rodila ideja da jednog dana započnem s preradom.

Da će prvi proizvodi biti baš 100% prirodni sokovi odlučio sam kada sam osvijestio činjenicu da na tržištu takvih sokova gotovo pa i nema. U ponudi su uglavnom bili nektari s udjelom voća max 30% a i to voće je iz koncentrata ili nepoznatog podrijetla. Tako je 2017. godine krenula priča sa GUUC cijeđenim prirodnim sokovima.

Za sve koji ne znaju, kako i gdje nastaje prirodni sok GUUC?

GUUC cijeđeni prirodni sokovi nastaju u čarobnoj dolini Neretve, na jugu Dalmacije, točnije malom gradiću Opuzenu koji se nalazi u njenom središtu. Dolini Neretve se nekad tepalo “hrvatska Kalifornija” zbog bogatstva i raznolikosti južnog voća koje tu uspijeva.

Kako si zadovoljan s razvojem brenda na domaćem tržištu?

Brend se razvija postepeno, strpljivo se širimo na sve veće područje na kojem ga se može pronaći. Pažljivo biram lokacije na kojima će se naći u ponudi jer su količine ograničene.

Pritom osluškujem komentare konzumenata jer su mi od dragocjene važnosti. Tim više jer su u ponudi sokovi od mandarine i nara koji se do prije dvije godine kod nas nigdje nisu mogli kušati. Radi se o novim okusima. Za sada su kritike uglavnom pozitivne.

Je li se scena po pitanju sokova ovakvog tipa razvila unatrag nekoliko godina?

Da. Kad sam krenuo s proizvodnjom sokova od mandarine i nara prije 3 godine, bio sam prvi dok nas sada u Neretvi ima 5 proizvođača. Također, u supermarketima se danas mogu naći 100% prirodni sokovi od jabuke iz Slavonije, punjeni u pakiranja od 5 litara. Raste broj delikatesnih prehrambenih trgovina u većim gradovima koji nude domaće 100% prirodne sokove. Scena definitivno raste što je bilo za očekivati jer su trendovi konzumacije lokalnih, svježih i 100% prirodnih proizvoda prisutni u zapadnim zemljama već nekoliko desetljeća. Mi kao i uvijek malo kaskamo.

Imaš li se plan širiti izvan Hrvatske obzirom da predstavljate vrhunski domaći proizvod?

Kao što sam rekao, količine su ograničene jer rastemo organski, pa mi nije prioritet za sada forsirati izvoz. Moguće je sve prodati i na domaćem tržištu. Međutim, javljaju se stranci koji su sokove imali prilike kušati na odmoru u Hrvatskoj tako da su manje količine otišle za jednu trgovinu zdrave hrane u Münchenu i prema Austriji.

Koji sve proizvodi danas čine GUUC?

GUUC cijeđeni prirodni sokovi za sada su prisutni u okusima: 100% mandarina, 100% nar, 100% jabuka, mix jabuka-cikla i mix jabuka-mrkva u staklenim bocama 0,2l, 0,5l, 1,0l, ovisno da li su namjenjeni distribuciji kroz ugostiteljske objekte ili trgovine.

3 stvari koje svatko mora znati o Guucu?

100% lokalne sirovine iz doline Neretve, 100% prirodni i 0% aditiva.

Gdje se mogu popiti GUUC sokovi?

Što se tiče ugostiteljskih objekata GUUC sokovi su prisutni uglavnom na području Dalmacije i na nekim kul lokacijama u Zagrebu, kao što su Art park ili The Hive Climbing Gym. U prodaji se mogu kupiti u svim trgovima dm-drogerie markt, hipermarketima Tommy i dalmatinskim Kaufland trgovinama, kao i manjim delikatesnim trgovinama Za pod zub (Stari Grad, Hvar), Veronika Delikatese (riječko područje). Također se mogu naručiti preko web trgovina Bazzar i Žuti klik i direktno preko web stranice www.guuc.me.