Udruga PLANTaža nastala je u rujnu 2014. godine od strane nekoliko entuzijasta s ciljem promoviranja kreativnosti, održivog načina života, društvenog poduzetništva i aktivnosti koji utječu na boljitak zajednice. I od tada su napravili puno divnih projekata, pomaknuli puno kreativnih kamenčića i kroz jako zanimljive aktivnosti uključili lokalnu zajednicu u cijelu priču, a sve to skupa na području Osijeka.

Darija Walter, tajnica i projekt menadžer u udruzi već šest godina razvija inovativne projekte koji imaju visoku vidljivost u promicanju kulture i umjetnosti poput Urbanih intervencija ili pak imaju za cilj djeci približiti prednosti korištenja obnovljivih izvora energije i promicanja ekologije poput projekata Zelena školica ili MOSS. Također, govori mi kako im uskoro započinju dva velika i zanimljiva višemilijunska EU projekta.

Osim Darije, u Udruzi djeluju brojni mladi pojedinci koji su zaduženi za razna sektorska područja. “Imamo kvalitetan tim za pisanje projekata, umjetničko- kreativan tim za stvaranje programa na polju razvijanja kreativnosti poput projekta Urbane intervencije te veliku bazu volontera i simpatizera. Ono na što smo posebno ponosni je suradnja s brojnim organizacijama civilnog društva na području Osijeka s kojima razvijamo zajedničke programe. Svi mi stvaramo pozitivne promjene u svojim područjima a kako se ona često poklapaju događaju se suradnje i podrške na raznim poljima” govori mi Darija.

A od samog početka, PLANTaža je ostvarila više od 120 aktivnosti koje su značajno pridonijele na polju promicanja ekologije, održivog načina života, kreativnosti i društveno odgovornog poslovanja. Od pokretanja umjetničkog festivala, prvog takvog na području grada Osijeka do razvijanja projekata koji za cilj imaju riješiti probleme u zajednici.

U suradnji s osječkim školama ostvarili smo suradnju kroz projekte MOSS (Mobilna solarna stanica) i Zelena školica te uključili više od 20 profesora i 400 učenika. Obilježavanje Međunarodnog dana jazza održavamo posljednje četiri godine u suradnji s udrugama Plesni studio Shine, udruga Slama, ReArt, KultAkt i osječkim glazbenicima. Također, tu su i brojne radionice za sve zainteresirane građane i brojne suradnje diljem Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Nažalost, mnoge ideje još nisu zaživjele, možda zato što kao društvo nismo spremni za njih ili zbog nekih drugih razloga na koje nažalost nismo mogli utjecati. No bez obzira na čestu borbu s vjetrenjačama, ne odustajemo. Velika nam je želja ostvariti projekte poput Osječke knedle koja bi pridonijela stvaranju osječkog gastro brenda, a također je tu i projekt Kuća leptira za kojeg se nadamo da ćemo ga uspijeti ostvariti u nekom drugom gradu s obzirom kako se od te ideje u Osijeku nažalost odustalo.

Pitam Dariju na što su najviše ponosni. “Ponosni smo na naš tim koji je unio promjenu u svoju zajednicu. Ponekad je teško uklopiti privatne i poslovne interese a kad se tu nađe i želja za pokretanjem pozitivnih promjena u svojoj okolini dan uistinu postane prekratak. No, bez obzira na to, mnogi naši članovi odlučili su svoje slobodno vrijeme uložiti u zajednicu. To je najveći doprinos kojeg smo mogli dobiti kao udruga i upravo zbog toga svima u udruzi skidamo kapu. Na kraju krajeva, udruga nam je donijela veliko iskustvo za pisanje projekata, ostvarivanje komunikacije i suradnje s brojnim jedinicama lokalne samouprave, poduzetnicima i neprofitnim sektorom no prije svega snagu da nastavljamo dalje. Sretni smo što možemo reći da smo dobili prijatelje za cijeli život, osobe koje nas podržavaju i zbog kojih naše pleme ima lijepu budućnost.”

I kada pomislite da bolje ne može, ili pak spadate u onu skupinu koja i dalje misli kako se tamo na istoku zemlje ne događa puno, pogledajte samo što sve ova aktivna i kreativna ekipa ima u planu.

Trenutno radimo na dva EU projekta koji će značajno pojačati naše kapacitete i dati potrebno iskustvo. Uz partnere iz Mađarske i Muzeja Vučedolske kulture razvijat ćemo nove turističke proizvode koji se vežu uz povijesno nasljeđe na temu vučedolske baštine, a posebno nas veseli projekt financiran iz ESF-a, u okviru Poziva „Pridruži se- aktivni u mirovini“- Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika“. Radi se o razvijanju tri nove socijalne inovacije uz deset programa koje će značajno utjecati na poboljšanje kvalitete života umirovljenika u gradu Osijeku.

Uskoro ćemo predstaviti nastavak Urbanih intervencija i to kroz aktivnost Pločica. Radi se postavljanju mozaika koji će biti posvećeni osobama koje su u Osijeku ostavile duboki trag. S veseljem mogu najaviti skorašnje postavljanje mozaika i to u spomen redatelju Branku Lustigu, rođenom Osječaninu. Mozaik će izraditi akademski umjetnik Nikola Faller, a posebnu notu dati će plesačice iz Plesnog studia Shine s kojima već godinama imamo skladnu suradnju.

Uz to, pomlađujemo našu udrugu uključujući nove članove te im planiramo dati potrebnu podršku za razvijanje kako projekata Udruge tako i za vlastite ideje. U svakom slučaju nikad nam nije dosadno i posebno se veselimo idućoj godini koja će, barem se nadamo, biti manje zahtjevnija od ove 2020.

 

Foto: Udruga PLANTaža