Naša je civilizacija izgrađena na sustavu simbola, mitologiji, ili jednostavno rečeno – priči. Priča našeg vremena priča je o kontroli i napretku, ili kako je američki autor Charles Eisenstein u knjizi „Srce zna da je ljepši svijet moguć“ naziva – priča o separaciji.

U toj je priči čovjekova svijest odvojena od njegova tijela, on je odvojen od drugih i od prirode, a pojedinac je osuđen na beskonačno nadmetanje i borbu za vlastite interese.

U vrijeme socijalne i klimatske krize čini se da se svijet koji poznajemo polako urušava što otvara priliku za nešto novo – stvaranje priče koja će se temeljiti na međusobnoj povezanosti, povjerenju, usklađenosti i ozdravljenju, ne samo za nas, već i za buduće naraštaje.

Drugim riječima, priču o neodvojivosti koju Charles nudi kao protulijek prevladavajućem cinizmu, očaju i paralizi.

srce zna da je ljepši svijet moguć

Upravo je prostor između priča i prijelaz iz stare u novu priču tema nadahnjujuće knjige „Srce zna da je ljepši svijet moguć“ koju odsada možete čitati u izdanju Planetopije.
Eisenstein u knjizi donosi niz primjera iz stvarnog života koji dokazuju da mali i osobni činovi hrabrosti, ljubaznosti i vjere u sebe mogu promijeniti kulturni narativ separacije, koji je uzrok trenutačne planetarne krize i koji nam ne može dati odgovore na temeljna životna pitanja. Istovremeno nas podsjeća na elementarnu istinu: svi smo povezani, a naši osobni izbori, koliko god nam se činili nebitnima, imaju nevjerojatnu transformacijsku moć te mogu pozitivno utjecati na svijet.

Najizravniji način prekidanja priče o separaciji u korijenu jest da se nekome omogući da proživi iskustvo neodvojivosti. Čin plemenitosti, opraštanja, pažnje, iskrenosti ili bezuvjetnog prihvaćanja je protuprimjer svjetonazora separacije, čime se krše pravila poput onoga ‘svatko se brine samo za sebe’ i potiče prirodna težnja za davanjem, stvaranjem, ljubavlju i igrom.

Charles Eisenstein

Charles Eisenstein je govornik i pisac koji se bavi temama civilizacije, svijesti, novca i kulturne evolucije ljudi. Njegovi popularni kratki filmovi i eseji na internetu osigurali su mu titulu kontrakulturalnog intelektualca i društvenog filozofa koji prkosi žanrovima. Eisenstein je 1989. diplomirao matematiku i filozofiju na Sveučilištu Yale i proveo sljedećih deset godina kao prevoditelj s kineskog jezika. Autor je knjiga Sacred Economics (Sveta ekonomija) i The Ascent of Humanity (Uspon čovječanstva). Živi u Camp Hillu, Pennsylvania.

Foto: Planetopija, Unsplash