U novouređenom Exportu na Delti, u sklopu programa Slatko i slano Europske prijestolnice kulture, ovih je dana otvorena izložba “Fiume Fantastika: Fenomeni grada”.

Već su brojni posjetitelji od otvorenja poželjeli vidjeti ovo novo urbano čvorište i postav koji priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije, prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada. Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen, a to su: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone. Ovaj složeni mozaik do sada neispričanih priča o urbanim poukama Rijeke, nastao je zahvaljujući recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci.

Izložba “Fiume Fantastika: Fenomeni grada” ostaje otvorena do kraja studenog. Do 13. rujna moguće ju je posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat, a od 14. rujna nadalje izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat. Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna. Uz “Fiume Fantastiku”, podsjećamo, u prostoru Exporta na Delti otvorene su još četiri izložbe: “Usijano more”, “Histerične mašine”, “Terra Effluviens” i “Oblomo: zaposlen lijenošću”.

Foto: PR