Ovih se dana u nadzornim uredima Facebooka lome koplja oko jedne odluke koja će biti ključni pokazatelj stavova i odlučnosti po pitanju poruke koju šalje svijetu ovaj gigant.

Naime, očekuje da će Facebook uskoro objaviti hoće li dopustiti da se Donald Trump vrati na platformu nakon što mu je pristup zabranjen prije više od mjesec dana. O odluci koja će sa sobom nositi najviše posljedica, odlučivat će Facebookov nadzorni odbor, skupina od 20 članova, sastavljenih od humanitarnih aktivista i vjerskih stručnjaka do odvjetnika i bivšeg premijera. Odbor, koji je pokrenut krajem 2020. godine, trebao bi funkcionirati kao neovisni ogranak društvene platforme, donoseći obvezujuće odluke o odabiru svojih najključnijih pitanja moderiranja sadržaja. Rasprava o profilu bivšeg predsjednika prikupila je rekordnih 9000 komentara i prije službene odluke, koji bi mogli biti objavljeni već ovog tjedna.

Trump je s Facebooka uklonjen 7. siječnja nakon što je dan prije potaknuo pobunu na američkom Kapitolu, ali već je godinama koristio svoj Facebook račun za širenje dezinformacija i nasilne retorike sa svojim milijunima sljedbenika. Stotine zagovornika građanskih prava poslale su komentare prije donošenja odluke istaknuvši kako će vraćanje Trumpovog profila opet omogućiti da ti problemi pronađu uporišnu točku na internetu.

“Odbor mora priznati da je Trumpova prisutnost na društvenim mrežama učinila ne samo korisnike Facebooka već i cijeli svijet manje sigurnim”, napisala je koalicija Change the Terms, koju čini više od 60 grupa za ljudska prava. “Mora se ustati u obranu ljudi koje predstavljamo i odluka Facebooka o prekršaju se ne smije preinačiti.” Još jedan istaknuti glas u prilog trajnoj Trumpovoj zabrani je Facebookov bivši šef sigurnosti Alex Stamos, koji je potpisao pismo zajedno s nizom drugih istaknutih imena koji potiču zabranu Trumpovog povratka.

“Trenutno isključenje Trumpovih računa pomoglo je ublažiti opasnu i antidemokratsku situaciju”, navodi se u pismu koje je poslala skupina istraživača i odvjetnika, uključujući Stamosa.

Foto: Getty Images