Skateboarding je prvi put sportska kategorija na OI, a dvije djevojčice zapele su svima za oko svojim fantastičnim trikovima, ali i sportskim ponašanjem

Tko bi rekao da će, nakon toliko polemike oko toga treba li skateboarding uopće biti jedna od kategorija koja se natječe na Olimpijskim igrama, one najnovije zvijezde biti ni manje niti više nego dvije 13-godišnje djevojčice? Upravo ta činjenica sugerira kako je popularnost ovog sporta, kojem se uvijek prigovaralo da je previše “ulični” da bi ušao u najvažnije sportsko događanje, dokazala da je dolazak skateboardinga na OI bila dobra odluka.

Japanska natjecateljica Momiji Nishiya ušla je u povijest u ponedjeljak kada je odnijela prvu žensku zlatnu olimpijsku medalju u uličnom skateboardingu na Igrama u Tokiju 2020. Do nje na olimpijskom postolju stajala je Rayssa Leal iz Brazila, također 13-godišnjakinja, koja je na tom turniru osvojila srebro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rayssa Leal (@rayssalealsk8)

Žensko finale skateboardinga bilo je ogroman trenutak za ove Igre i strašno popularan, budući da su neke od najmlađih natjecateljica Olimpijskih igara ponudile impresivne trikove.

Čak je polovica natjecateljica u finalnoj postavi bila mlađa od 18 godina, a ono što je osvojilo publiku i gledatelje bili su velikodušni zagrljaji i aplauzi natjecateljica nakon impresivnih trikova svojih konkurentica, pa su i na taj način ponudile mali komentar o tome što je sportsko ponašanje.

Srebrna Rayssa Leal iz brazilske reprezentacije bodri suparnicu Momiji Nishiye iz reprezentacije Japana tijekom finala (Foto: Patrick Smith/Getty Images)

Nakon što je osvojila zlato, Nishiya je upitana što želi poručiti mladim “skejterima”. “Skateboarding je zabavan i zanimljiv, nadam se da će ga svi moći isprobati”, rekla je za TIME.

Iako jednostavna i skromna, Nishiya, osim što je odnijela zlatnu medalju ovako mlada, riječ je o jednoj od najmlađih zlatnih natjecateljica u povijesti Olimpijskih igara.

Čini se da ove velike pobjede i gledanje mladih vrlo talentiranih sportašica trebalo promijeniti percepiju društva o skateboardingu i potaknuti njegovanje skateboarderske kulture. Slično će se, nadamo se, dogoditi i 2024. godine kada će na Olimpijskima debitirati breakdance.

 

Foto: Ezra Shaw / Getty Images Sport via Getty Images